Mesto za reklamu
  1. 08. 2019.

Рекао сам истину, чист сам као суза и деловао сам у свему у складу са “њиховим Уставом” и законима, рекао је председник Александар Вучић и објаснио да је скинуо ознаку државне тајне са докумената о прислушкивању у складу с уставним овлашћењима.

Свима којих се прислушкивани разговори тичу тражио је, истиче, и добио одобрење да их изнесе у јавност, а све накнадне коментаре опозиције на ту тему сматра лицемерним и покушајем да прикрију чињеницу да су они прислушкивали њега, а не он њих.

Вучић је, након обиласка радова на Тргу републике, на питање новинара да ли је скандалозно и срамотно, као што пишу поједини медији, што је прочитао државне тајне и да ли је то по закону, указао да је да је, када је одлучио да скине ознаку тајности са докумената, то одлучио на основу права које има по Уставу и закону, и да је то учинио само за документа која се тичу њега лично.

Истакао је да је донео одлуку у складу са законом и чланом 26.

“Ја сам једини изабран непосредно. Донео сам одлуку на основу њиховог Устава и закона. Имам право да скинем ознаке тајности било ког степена за акте које сматрам да су од јавног интереса”, објаснио је председник.

Вучић је рекао да никога није оштетио објављујући документа, и да је све обавестио да ће изговорити њихова имена, те да оне, које није добио, није ни помињао.

Одбацио је критике опозиције, која је кренула с причама да их неко прислушкује, рекавши да измишљају ствари полазећи од себе.

“Говоре о урушавању институција, а које институције нису урушили у њихово време. Од војске до СПЦ…Слали су податке из БИА како је неки владика педофил или не. Ја, када се не слажем са владикама, одем и кажем им то на Сабору СПЦ”, поручио је он.

Указао је да је ранији режим уништавао све наше службе и институције, али и институт слободног окупљања и протеста.

Каже да га опозиција напада, јер брину шта може да изнесе још у јавност, са чега још може да скине ознаку тајности.

“Ја то нисам радио, ни посредно, ни довикујући или шаптајући новинарима како да то објаве, како сазнају нешто. Урадио сам ово само да покажем о каквим лажовима је реч”, рекао је он.

Нека се утврди ко је све прислушкивао

Председник каже да је апсолутно отворен за то да се утврди ко је све прислушкивао у Србији.

“Спреман сам и за оно што је тражила Демократска странка Србије да се утврди ко је све прислушкивао. Апсолутно сам отворен за то”, рекао је Вучић.

Војислав Шешељ није својевремено говорио истину када је рекао да му је Вучић у Хаг доносио транскрипте разговора између Бориса Тадића и Томислава Николића, рекао је, али је иронично приметио да ТВ Н1 поклања пажњу Шешељу, па макар то биле његове речи од пре 11 година.

“Рачунам на Н1 да увек подржава све што каже Војислав Шешељ и да највеће поверење има у његове речи. Овде је реч о изјави од пре 11 година и Н1 сада извлачи оно што је Шешељ говорио пре 11 година. Није Шешељ рекао истину, нити је могуће купити за 35.000 било какав прислушни уређај и прислушкивати председника Републике. Покушајте то да урадите, па ми то покажите”, рекао је он.

Тадић у Председништву имао део приватног прислушног центра 

На питање новинара да прокоментарише изјаву Бориса Тадића да се, док је био опозиција, састајао са обавештајцима, Вучић каже да је то неистина.

“Тадић, наравно, говори неистине. Ја сам се састајао са људима који су први секретари. Нисам био председник странке и то је био мој ниво – при секретари или заменици амбасадора. Тајне службе понекад могу да тумаче да су они припадници обавештајних служби. А није Тадић тај који то одлучује”, рекао је Вучић.

Очигледно је, додао је Вучић, да је Тадић о томе одлучивао.

“Треба да се стиди својих речи, јер се са њима састајао много више него ја, и још је све то пратио из приватног прислушног центра, који је имао делом у згради Председништва, па је потом исељен на сплав који је водио Тадићев рођак”, навео је Вучић.

Како каже, Тадићев “уплашени израз лица” показује да страхује да неко не открије шта је све радио.

“Видели сте његов уплашени израз лица, уплашен из неких других разлога. Питајте њега за разлоге… Зато што брине да ће неко да открије шта је све радио по том питању “, рекао је Вучић.

“Неки праве да не разумеју шта је демократија” 

На тврдње да је имао контраобавештајну заштиту 1995, Вучић је опозицији поручио да се зна у чијим је рукама била служба у то време, у рукама Милошевића и његових сарадника, и ниједну другу партију нису третирали.

“Када сам показао шта су урадили, ниједна невладина организација и медиј није рекао ‘је л’ то могуће, да су се дрзнули, пратили и прислушкивали Вучића’, а да данас кажу прислушкује их неко. Нико не прислушкује ни Ђиласа, ни Јеремића. Суштина је у томе да када их ухватите у лажи они пређу на другу причу која је само њима интересантна”, рекао је он.

“Рекли су да сам на мерама због веза са криминалцима, а БИА никакве такве информације нема. Погледао сам и закључке и не видим поминање криминалаца, помиње се једино Бојан Пајтић. Ја сам мислио да је реч о Петру Панићу, дугогодишњем шефу обезбеђења код радикала, па да ме због тога повезују с тим круговима. Али они су на основу општег говора који је одржао Шешељ покренули саслушање како би пратили разговоре између мене и Шешеља који је био у Хагу”, објаснио је он.

Вучић је рекао да то показује у колико лицемерном друштву живимо и како се неки праве да не разумеју шта је демократија, и шта треба чинити да она функционише.

Рекао је да је “чист као суза” и да они треба добро да размисле да ли и они јесу.

“Задовољан сам свиме што сам радио”, додао је он указујући да су и Горана Весића окарактерисали као екстремисту само што је изашао из странке.

Једно је неспорно – Русија нас није бомбардовала

Председник је рекао, поводом твитер полемике Раде Трајковић из СзС и руског амбасадора о улози Русије током догађаја1999. године на Косову и о Хуманитарном центру у Нишу, да не разуме хистеричну кампању лидера СзС против Русије и подсетио да нас није Русија бомбардовала.

“Не волим да стајем на страну страних амбасадора јер је мој посао пре свега да штитим наше држављане, али морам да признам да никада нисам разумео хистеричну кампању појединих лидера СзС против Русије. Русија Србију 1999. године није бомбардовала. Да ли смо се ми тада надали нечем вишем од Русије…? Ипак, Русија није учествовала у бомбардовању”, рекао је он.

Такође је нагласио да је ноторна лаж да је Хуманитарни центар у Нишу претворен у војну базу.

“То је апсолутна лаж и ту је Боцан-Харченко у праву, али то је једна у низу свакодневних лажи лидера СзС или ”1 од 5 милиона””, рекао је Вучић.

Упитан о изјави хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да би желела да присуствује концерту у Сплиту Марка Перковића Томпсона, који је познат по усташким и антисрпским песмама, на годишњицу “Олује”, Вучић је констатовао да је то у Хрватској радостан дан, док је за нас један од најтужнијих дана у савременој спрској историји.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here