Mesto za reklamu
  1. 10. 2018.

Шта год да је Косово и његова влада за САД и амбасадора Скота, за нас је то такозвана влада и такозвана држава, рекао је председник Александар Вучић поводом изјаве амбасадора САД да је Косово суверена држава. Вучић је упитао зашто промотери независног Косова уопште онда преговарају са Србијом и траже од Србије да пружи уточиште тобож сувереним државама у УН.

“Било би лепо да је показао мало више поштовања за земљу домаћина”, рекао је Вучић и додао да је и представник Владе који је присуствовао догађају на којем је Скот дао ту изјаву требало да реагује.

“Шта год да је та такозвана влада Косова за вас, за нас је такозвана”, рекао је Вучић и приметио да није до дипломата да исправљају новинаре, већ да одговарају на њихова питања.

“Нажалост, нисам био присутан”, приметио је Вучић, али и подсетио да није реч о новом ставу америчке администрације и да је зато много скептичнији по питању ставова Вашингтона према Косову и Метохији него министар Дачић.

Ипак, каже, реч је о великој сили, са којом морамо да разговарамо.

Њихово је право, али и стил да тако говоре и заступају своје интересе, а наше је, каже, да бранимо српске интересе.

Како год, остаје питање, сматра Вучић, зашто уопште онда промотери Косова као суверене државе уопште преговарају са Србијом, зашто од Србије траже да Косову пруже уточиште у УН, ако је реч о правој влади и сувереној држави, и констатовао да нам, очито, следе велики проблеми и изазови, попут најаве могућности формирања војске Косова.

“Зашто и на основу које резолуције, ког међународноправног документа формирате војску Косова? Није ваљда на основу неког унутрашњег акта такозваног Косова? На основу неке резолуције УН? Бриселског споразума? Где то пише? Нигде”, рекао је српски председник.

Реч је о чистом насиљу, правном насиљу, после којег, истиче, следи и физичко насиље и то је оно што нас брине.

“Код нас нико не лети наглавачке, али би добио прописан одговор, баш онако како он штити интересе САД, тако би добио и он, пристојан, одмерен, одговоран одговор из угла интереса Србије”, рекао је Вучић на питање да ли би Скот “летео” да је он био присутан.

Скотову изјаву осудили су и премијерка Ана Брнабић, као и министри Зорана Михајловић и Бранко Ружић.

„Српска стварност“  / “Tanjug”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here