Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Нерадне дане за ускршње и првомајске празнике један део грађана искористиће и за путовања ван земље, а дестинације за које су се најчешће опредељивали били су европски градови попут Париза, Истанбула, Берлина.

Нерадне дане за ускршње и првомајске празнике један део грађана искористиће и за путовања ван земље, а дестинације за које су се најчешће опредељивали били су европски градови попут Париза, Истанбула, Берлина, Прага и Атине, док су они са мало “дубљим” џепом одлучили да купе карту и до Тајланда, Кубе, Израела…

Реч је о аранжманим, у зависности од дестинације и трајања одмора, за које треба издвајали од 200 до 2.000 евра, каже за Танјуг представник туристичке агенције “Контики” Андреј Тодоровић.

“Највећи број наших путника ове године иде на сити брејк – дестинације. Када је Европа у питању најпопуларнији градови су Париз, Истанбул, Атина, Праг, Берлин и углавном се одлучују на путовање авионом”, каже Тодоровић.

Када су далека путовања у питању, наводи он, део српских путника одлучио је да Ускрс проведе у светој земљи – Израелу, а има и оних који су већ кренули или би требало за неколико дана да се упуте у Кину, Иран, Узберкистан, Њујорк, Египат, на Тајланд и Кубу.

“То су биле дестинације које су се за овај Ускрс и Први мај највише тражиле”, рекао је Тодоровић.

Уочљиво је, каже, да постоји већи број уплаћених аранжмана него прошле године, а то, истиче Тодоровић, показује и чињеница да неколико дана пред почетак путовања за овај период године немају “ласт минуте” понуде.

С друге стране, и Србија за време празника очекује велики број домаћих и страних туриста, а према речима директорке Туристичке организације Србије (ТОС) Марије Лабовић најатрактивније дестинације у нашој земљи ј су Београд, бање, планине и Дунавска тура.

Домаћи туристи ће, каже она, највише посећивати планине и бање, или отићи на краћи излет на једну од многобројних манифестација које ће бити организоване поводом празника у местима која су најближа њиховом месту боравка.

Када су страни туристи у питању, наводи Лабовић, они пре свега посећују Београд, јер је то углавном њихова “улазна станица”, али се све чешће, каже, одлучују да путују и кроз читаву Србију.

Колико се задржавају у нашој земљи, додаје она, зависи одакле долазе. Тако, на пример, Кинези обилазе више од једне дестинације, те у Београду проведу једну или две ноћи, а уколико иду пут Црне Горе, још једну ноћ бораве на Златибору, Тари или Увцу.

Туристи из Бугарске и Румуније више се не задржавају само у источној Србији, већ долазе и у централну, а све чешће су посетиоци Београда, док туристи из скандинавских земаља и Западне Европе траже активан одмор, тако да се одлучују за одмор у природи.

С обзиром да је недавно отворена обновљена Голубачка тврђава, каже Лабовић, очекује се да ће се ти туристи упутити тамо, али успут обићи и Лепенски вир, Рамску тврђаву, Сребрно језеро.

У овом периоду године, наводи Лабовић, поред туриста из региона, Србију обилазе и туристи из Кине, Турске, Русије.

„Српска стварност“ / Новости /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here