Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Овогодишњем заседању Генералне скупштине Уједињених нација, светски лидери неће присуствовати лично, већ ће моћи да пошаљу видео обраћање.

То, како наводи Ројтерс, отвара пут за учешће и неких људи који иначе не би дошли у САД, као што је севернокорејски лидер Ким Џонг Ун.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш предложио је у мају да лидери пошаљу видео-изјаве, а Генерална скупштина која броји 193 члана, донела је јуче одлуку о специјалним мерама у организацији овогодишњег заседања.

“Свака држава чланица, држава посматрач и Европска унија могу да поднесу унапред снимљену изјаву свог шефа државе, потпредседника, престолонаследника, премијера, министра која ће се пустити у сали Генералне скупштине након најаве њиховог представника који ће физички бити присутан”, одлука је ГС УН.

На маргинама дебате УН одржава се на стотине догађаја, али председник Генералне скупштине Тиђани Мухамад-Банде упутио је писмо чланицама у којем их охрабрује да све планиране догађаје на маргинама пренесу на виртуелне платформе како би се ограничило присуство људи у згради УН.

Корона вирусом у свету је заражено преко 15 милиона људи а 619.000 особа је преминуло. Њујорк је почетком године био глобални епицентар вируса који се појавио у Кини крајем прошле године.

САД као земља домаћин УН по договору дозвољавају улазак у земљу лидерима и дипломатама из свих чланица УН; али неке дипломате се жале да редовно ограничавају величину делегација неких представника, попут Ирана.

Ројтерс подсећа да Ким Џонг Ун никад није био у Сједињеним Државама као лидер нити је учествовао на Генералној скупштини УН.

Мисија Северне Кореје УН није одмах одговорила на упит Ројтерса да прокоментарише да ли ће Ким послати видео-изјаву.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here