Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Министарство спољних послова Владе Републике Србије саопштило је да је Извршни савет Унеска данас усвојио препоруку за Генералну конференцију те организације о годишњицама, међу којима је и обележавање 150-годишњице рођења српске сликарке Надежде Петровић.

Амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили истакла је да је Србија захвална на томе што је, на основу њеног предлога, Извршни савет одлучио да препоручи Генералној конференцији Унеска да прихвати 150 година од рођења наше сликарке и активисткиње као годишњицу чије ће обележавање бити повезано са Унеском 2022/2023. године.

Основа пројекта прославе 150- годишњице рођења Надежде Петровић јесте подстицање сарадње између земаља кроз подршку уметника и активиста као начина за промоцију универзалног поштовања правде, људских права и основних слобода, као и за негу културне разноликости и изградњу мира.

Такође, фокус је на представљању и валоризацији уметничког доприноса велике српске сликарке, као и њеног активизма, хуманитарног рада и борбе за женска права у друштву с краја 19. и почетка 20. века.

Србија је предложила обележавање 150-годишњице рођења Надежде Петровић за прославу годишњица Унеска 2022/2023. године, уз подршку Босне и Херцеговине, Словеније и Француске.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here