Mesto za reklamu
  1. 01. 2022.

Италијански редитељ Паоло Ђеновезе и амерички глумац Кејлеб Лондри Џонс, добитник Златне палме за мушку улогу у Кану прошле глодине, доћи ће на јубиларни 50. Фест који ће бити одржан од 25. фебруара до 6. марта под слоганом “Нови храбри свет”, најавио је данас градски секретар за културу Иван Карл.

Карл је у изјави Танјугу истакао да славни руски редитељ Никита Михалков стиже на отварање или затварање фестивала, а да се ускоро очекује и одговор америчког редитеља Оливера Стоуна о могућем доласку на 50. Фест.

“У овом моменту на вези смо и са три холивудска имана и верујем да ће неко од њих такође бити гост Београда и јубиларног Феста. На све ово треба, попут наводника, ставити глобалну ситуацију са короном, од које ће у многоме зависити могућност путовања и реализација гостовања”, казао је Карл.

Према његовим речима, кампања за предстојећи Фест стартује данас са првом од пет верзија плаката.

“На сваких седам дана ћемо пуштати по једну, да би се на крају одлучили за финално решење. Инсистирао сам да први пут после 1992. године имамо и ћириличну верзију идејног решења”, каже Карл.

Према његовим речима, 50. Фест, ван конкуренције, свечано отвара филм “Страхиња Бановић”, Стефана Арсенијевића, док такмичарски програм почиње још једним сјајним српским филмом “Мрак”, Душана Милића.

“Председник жирија фестивала је Милош Биковић, добитници Београдског победника за допринос светском филму су Емир Кустурица и Мики Манојловић којима ће признања бити уручена на отварању фестивала. Дан касније ће бити промовисано друго допуњено издање књиге о Емиру Кустурици аутора Горана Гоцића у оквиру едиције “Фестових 50″ Библиотеке града Београда, која ће током Феста представити и монографије Маје Медић о Небојши Ђукелићу и Милана Никодијевића о Динку Туцаковићу”, најавио је Карл.

Из позиције Секретара за културу града Београда који је велики део мандата провео у пандемијским условима, Карл је посебно поносан што су садржаји из културе и уметничка продукција у престоници Србије ипак опстали у, како наводи, скоро ратним околностима.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here