Mesto za reklamu

02.06.2019.

Хрватски „Вечерњи лист“ посветио је велики простор Дијани и Срђану Ђоковићу, родитељима првог рекета света Новака Ђоковића, који су у разговору за тај лист поручили да Срби и Хрвати не могу цео живот да проведу у мржњи једни према другима и да прошлост треба да оставе иза себе.

„Догађале су се у прошлости ружне ствари између наших народа, али морамо ићи напред, не можемо цео живот провести у мржњи једни према другима“, рекао је Срђан Ђоковић у интервјуу који је вођен у ресторану „Новак“ у Београду. Он је нагласио да му је жао због хрватских и српских жртава које су страдале у сукобима на овим просторима, али је нагласио да се то није питао обичан народ, већ „неки други који су све то замутили, политичари који су створили хаос и мржњу без икаквог разлога“.

Ђоковић је нагласио да и сâм Новак увек говори да треба оставити прошлост иза себе и ићи напред.

„Треба да волимо свој народ и волимо га највише не свету, али не мрзимо Хрвате, Македонце, Словенце… Напротив, то су нам суседи, а боље је бити добар с првим суседом, него с братом у Аустралији, јер је овај ту и треба да ти помогне. Сигуран сам да у свим народима које спомињем има неупоредиво више нормалног света, као што смо ми и Новак, него ових других“, рекао је Срђан Ђоковић.

Међутим, сматра он, ти нормални су тихи јер су доброћудни, док су „ови други превише агресивни, у сваком погледу, и у вербалном и у физичком, па се ствара утисак да их има више, а нема“.

Стога, поручује, не можемо да будемо заточеници „шовиниста који мрзе све живо“.

„У Далмацији бацају у море Србе, али чине они то и са Загрепчанима. Зашто? Готово је с тим! Крај!“, каже Срђан Ђоковић који описује свог сина Новака као „претечу новог начина национализма“, којем је на првом месту љубав према свом народу и изостанак мржње према другим народима и верама.

На то се надовезала мајка Дијана, која је рекла да је Новак космополита, што, како јенавела, носи из куће.

„Зашто да се више гледамо преко нишана? Где год да се Новак нађе с хрватским спортистима, грле се и излазе као браћа најрођенија. Уз наше, највише се дружи с Хрватима. Он је за време поплава помагао и Србији, и Босни, и Хрватској. Не раздваја. Да ли је он икад икоме дао разлог да га не воле? Па ти који га не воле, с њима нешто није у реду!“, поручују родитељи српског тенисера.

Новинарка „Вечерњег листа“ је констатовала да је тешко бити део породице Ђоковић у Београду, јер су непрестано под оком јавности, али је навела да се они труде да живе нормалним, обичним животом.

„Могли смо да живимо где год смо хтели у свету, размишљали смо својевремено о Женеви, али смо одлучили да останемо у Београду, јер је заиста метропола. Нема никаквих проблема овде, без обзира на нацију. Ко не тражи кавгу, неће је ни наћи“, поручују Дијана и Срђан Ђоковић.

За ресторан „Новак“ кажу да је „у првом реду музеј“, док новинарка истиче да су зидови прекривени фотографијама првог тенисера света, а да је на посебном постољу, на уздигнутој и истакнутој позицији, глобус који је освојио када је први пут заузео врх АТП листе 2011. године.

А за меморијалну собу наводи да је омиљена дестинација кинеских туриста, због чега се Новак знао нашалити да су Валтер и он најпознатији Срби у Кини.

„Свакога ко имало воли тенис проћи ће трнци у меморијалној соби ресторана ’Новак‘ у Београду. Пред очима му је важан део историје тог спорта“, закључује новинарка „Вечерњег листа“.

„Српска стварност“ 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here