Mesto za reklamu

15.12.2018.

Масован протест грађана и дела опозиције против насиља „Стоп крвавим кошуљама“, који је почео као одговор на напад на лидера Левице Србије Борка Стефановића и двојицу његових сарадника у Крушевцу, завршен је вечерас око 20 часова.

Вечерашњи протест, који је почео око 18 часова на платоу испред Филозофског факултета, одржан је под паролом „Хајде да се пребројимо“.

Учесницима протеста обратио се професор Универзитета у Београду Душан Теодоровић и поручио да су на Платоу испред Филозофског факултета „скидали“ Слободана Милошевића и да ће на истом месту бити скинут и режим Александра Вучића. Најпре је пренео поруку у име пензионера: “Односи се на наше најстарије грађане – морају да врате сваки украдени динар пензија, то је прва ствар око које треба да се мисли. Други захтев се односи на младе на студенте. Направили су квази универзитете, издали су хиљаде лажних диплома, запослили су их у министарствима, а млади одлазе у Немачку, Канаду. Александре Вучићу, говориш о изборима. Нема избора док си ти пет сати на националним фреквенцијама”, рекао је Теодоровић.

Окупљенима се обратио и глумац Тихомир Станић који је поручио да је повод за окупљање грађана физичко и вербално насиље, а затим је позвао демонстранте да човеку поред себе кажу разлог зашто су вечерас на Платоу и да тај разлог понављају својим пријатељима, породици, комшијама…

 Протестну шетњу предводили су грађани који су носили транспарент „Стоп крвавим кошуљама“. Међу демонстрантима су биле и јавне личности: музичар Огњен Радивојевић, глумци Бранислав Томашевић, Бранислав Трифуновић у други, као и лидери и чланови опозиционих странака Бошко Обрадовић (Двери), Драган Ђилас, Зоран Живковић (Нова странка), Зоран Лутовац (ДС), Вук Јеремић (Народна странка), Балша Божовић (ДС) и други. Вечерас се протесту прикључио и ДСС, за разлику од прошлонедељног, када нису учествовали због најављеног обраћања Мирјане Карановић.

На транспарентима је писало „Аки је мало нервозан“, „Нисам глуп, докле Србија да трпи…“.

Протестна шетња кретала се од платоа на Филозофском факултету.  Колона је прошла преко Теразија, потом Улицом краља Милана. Окупљени су се зауставили код зграде Председништва и певали “Барбара, јави се….” Када су пролазили поред зграде Студија Б са разгласа се чула песма Севдах Бабy, а која је настала од извештаја новинарке те телевизије Барбаре Животић.

Колона је потом скренула у Улицу Кнеза Милоша. Код зграде Скупштине Србије су узвикивали “Вучићу, одлази”, а транспарент на челу колоне “Стоп крвавим кошуљама” заменили су новим на ком пише “Један од пет милиона.”

Код зграде РТС-а демонстранти су јајима и грудавама гађали зграду, звиждали и узвикивали “Уа, уа..”, а обезбеђење је покушавало да их заустави. Узвикивали су и “Није српски ћутати.” Одатле су наставили Светогорском улицом, а шетња је завршена у Македонској улици скандирањем “почело је, почело.”

Инцидената није било, грађани су шетали уз музику са разгласа, носили заставе, дували у пиштаљке и трубе и скандирали: “Јави се Барбара!”

Председник Србије Александар Вучић изјавио је након протеста прошле суботе да неће испунити ниједан захтев опозиције, колико год их изашло на улице да протестује, па ни пет милиона људи, и колико год дуго ти протести трајали, па су неки лидери опозиционих странака, политичари и јавне личности на друштвеним мрежама објавили своје фотографије уз натпис „један од пет милиона“.

Следећи протест је најављен за суботу, 22, децембра 2018.

„Српска стварност“ / РТС, Спутник, Танјуг /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here