Mesto za reklamu
  1. 012019.

Грађани Србије су наклоњенији Русији и Кини у односу на САД и ЕУ, а наклоњеност Русији је у Србији порасла за више од 20 одсто у односу на 2013. годину, показало је истраживање Националног института за демократију из Вашингтона (НДИ) “Западни Балкан између Истока и Запада”.

У Црној Гори, како се наводи, предњаче Русија, Кина и ЕУ, док грађани у БиХ најпозитивније мишљење имају о ЕУ, а у Македонији најбоље оцењују ЕУ и НАТО.

Како преноси Глас Америке, истраживање је спроведено у четири земље током 2018. и обухвата ставове грађана и извештавање медија о страним факторима.

Већи проценат грађана у Србији ЕУ види у негативном него у позитивном контексту, а подршка јавности чланству у ЕУ је најмања у протеклој деценији.

Наклоњеност Русији је у Србији порасла за више од 20 одсто у односу на 2013. На Кину се, такође, гледа позитивније него на ЕУ и САД.

Слична је перцепција грађана у Црној Гори – наклоњеност ЕУ, Русији и Кини је на сличном нивоу, док се САД котирају мало боље него у Србији. Ипак, упркос чланству у НАТО-у, већина испитаника исказала је негативан став према Алијанси.

Грађани БиХ деле проевропску оријентацију, али су Срби, Бошњаци и Хрвати подељени по ставовима о Русији и НАТО-у.

Грађани у Македонији исказали су највећу подршку евроатлантском путу.

У делу истраживања о томе како медији на Западном Балкану извештају о страним факторима циљ је био да се утврди да ли постоји веза између медијског извештавања и ставова грађана на Западном Балкану.

Српски медији највише извештавају о ЕУ, САД и Русији. Русија и Кина су углавном представљене позитивно, док се о САД и ЕУ извештава углавном неутрално или негативно када је реч о Америци.

У Србији се, наводи се у истраживању, види веза између медијског извештавања и ставова грађана.

У Црној Гори, наводи се у истраживању, Запад и Кина медијски су представљени углавном у позитивном контексту, док је Русија приказана у негативном контексту. Извештавање медија у овој земљи није у директној вези са ставовима грађана.

Медији у БиХ међу страним факторима највише извештавају о САД и ЕУ. О ЕУ се извештава најчешће позитивно или неутрално, док се о САД извештава подједнако и позитивино и негативно. У Републици Српској ЕУ је представљена у позитивном контексту, следи Русија, док су САД и НАТО приказани негативно.

У Македонији су ЕУ и НАТО представљене у позитивном контексту. Медијско покривање САД и Русије је другачије – о обе земље извештава се више у негативном него позитивном контексту.

Истраживање о медијима на Западном Балкану НДИ је радио у сарадњи са локалним организацијама: “Под лупом” (БиХ), Центар за демократску транзицију (ЦГ), ЦРТА (Србија) и МОСТ (Македонија).

„Српска стварност“ / VOA /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here