Mesto za reklamu
  1. 07. 2020.

Специјални изасланик Беле куће за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел оптужио је бившег потпредседника САД Џоа Бајдена да политизује преговоре између две стране и тиме гарантује да неће бити постигнут напредак по том питању пре новембра, када се одржавају председнички избори у САД.

Према речима Гренела Бајден је преговоре Београд и Приштине претворио у америчко председничко политичко питање.

“Урадивши то, он је гарантовао да неће бити напретка пре новембра и народ Kосова и Србије мораће да сачека, поново, да политичари престану да их користе”, навео је Гренел на Твитеру.

Гренел тврди да је Бајден, као потпредседник САД, волео да га медији приказују као некога ко има велику моћ када је реч о спољним пословима у администрацији Барака Обаме, иако је, како је навео, тадашњи министар одбране рекао да је Бајден погрешио у скоро сваком већем питању из области спољне политике и националне безбедности у протекле четири деценије.

Он је оценио да зато не би требало да буде изненађење да је Бајден, који ће највероватније бити именован за председничког кандидата демократа, наставио да даје, како је оценио, само празна обећања “народима Kосова и Србије”.

Гренел је истакао да се, за разлику од Бајденовог приступа који се заснива, како је навео, на много говора, а мало акције, Трампова администрација усредсредила на предузимање “важног првог корака економске нормализације између Kосова и Србије”.

У том циљу, подвукао је, председник Трамп је надгледао успешне преговоре о три одвојена споразума између Београда и Приштине о ваздухополовном, железничком и аутомобилском саобраћају.

Гренел је рекао да је председник Трамп омогућио да се постигну резултати на које се одавно чека, док “Бајден опет само прича, баш као што је то чинио током 40 година у Вашингтону”.

Амерички председнички кандидат Џо Бајден изјавио је да споразум између Косова и Србије треба да укључи међусобно признање, али и да очува суверенитет и територијални интегритет двеју земаља.

Бајден, демократски председнички кандидат, послао је изјаву албанско-америчком листу “Иљириа” у Њујорку, преноси Коха.

Према његовим речима, одлука о наставку дијалога је витални корак за регион.

“Био сам непоколебљиви заговорник мира и помирења у југоисточној Европи. Одлука косовског премијера Авдулаха Хотија и председника Србије Александра Вучића да наставе дијалог за нормализацију односа две земље је витални корак напред у овом критичном региону”, навео је Бајден.

“Грађани Kосова и Србије знају да нема поређења између осам година празних обећања Обаме и Бајдена и акција Трампове администрације”, поручио је Гренел.

„Српска стварност“

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here