Mesto za reklamu
  1. 09. 2020.

Споразум Београда и Приштине, потписан у Белој кући, почеће ускоро да се спроводи, саопштили су Ричард Гренел и Авдулах Хоти после састанка у Приштини.

Специјални изасланик америчког председника Доналда Трампа за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел изјавио је у понедељак увече у Приштини да је посета америчке делегације доказ да су САД посвећене споразуму из Вашингтона, потписаном 4. септембра.

„Дошли смо да докажемо посвећеност споразуму о економској нормализацији односа. Знамо за обећања дата у прошлости Косову и желимо да обећамо да ће се спровођење споразума наставити“, рекао је Гренел након састанка с премијером привремених косовских институција Авдулахом Хотијем, пише приштинска Коха, преноси Танјуг.

Према његовим речима, администрација америчког председника Доналда Трампа нема само празне речи, већ жели да покаже грађанима Косова да је уз њих.

Он је објаснио и како ће се процес наставити, наводећи да ће сваки министар направити тим који ће са америчком страном радити на пројектима.

„Надамо се да ће економски развој, стварање послова за младе изменити политички пејзаж. Председник Трамп је увек истицао да треба правити пословне договоре, не старомодне политичке дискусије“, рекао је Гренел.

Премијер привремених косовских институција Авдулах Хоти изјавио је да посета америчке делегације показује одлучност и озбиљност Трампа и свих његових сарадника за договор.

Како је рекао, током састанка опширно се разговарало о свим тачкама споразума.

„Врло брзо ћемо почети са спровођењем споразума“, рекао је Хоти.

Приштински премијер Авдулах Хоти изјавио је да је одушевљен посетом америчке делегације предвођене амбасадором Ричардом Гренелом.

“Косово је благословљено пријатељима попут САД”, написао је потом Хоти на свом Твитер налогу.

Хоти је уз твит обајaвио и текст споразума документа у коме се наводи да две стране поздрављају брзо закључење новог косовско-америчког споразума о промоцији инвестиција и да желе да споразум ступи на снагу што пре, односно након обављања унутрашњих процедура.

Очекује се да ће нови споразум пружити приступ читавом спектру инвестиционе подршке коју пружа америчка финансијска корпорација за међународни развој, као и да утврди акције у вези са корпоративном подршком пројектима на Косову.

Споразум се завршава тако што потписници поздрављају та достигнућа као конкретан доказ “снаге односа између две нације.”

Извршни директор Међународне развојне финансијске корпорације (ДФЦ) Адам Болер рекао је да та организација посетом показује озбиљност за потенцијална улагања на КИМ.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here