Mesto za reklamu
  1. 06. 2021.

Вокална женска група РОСА, из Њујорка, од 2014. године негује традицију изворне српске музике. Од њеног настанка, кроз групу су прошле девојке из више од десет земаља света. Пандемија коронавируса је чланице ансамбла затекла на неколико континената али су наставиле сарадњу и вежбале преко “зума”, а покренуле су и акцију прикупљања донација преко интернета да би финансирале први заједнички албум.

Александра Денда из Србије, Шилпа Анант из Индије, Ракел Ривера из Порторика, Американка Џоана Шуберт и Аргентинка Каролина Мама певају на старом спрском језику, одржавајући традицију такозваног нетемперованог певања. Оне су најновија постава вокалне групе РОСА, коју је Денда, дипломац музичког колеџа Беркли основала заједно са редитељком Маријом Стојнић, која је и сама изводјач традиционалне српске музике.

Протеклих година, РОСА је наступала у познатим културним институцијама – између осталог, у Кенеди центру у Вашингтону, Музеју модерне уметности (МоМА) и Карнеги Холу у Њујорку, као и на бројним фестивалима. Пандемија коронавируса за чланице групе била је време трансформације. На почетку карантина, Шилпа Анант се затекла у посети породици у Дубаију где је остала до сада.

Уз спонзорство Бруклиншког уметничког савета у Њујорку, ансамбл РОСА је недавно покренуо акцију прикупљања малих донација преко интернета да би финансирао објављивање свог првог албума. Александра каже да је подршка дијаспоре у Америци и Европи била велика па је пројекат надомак циља. Овог лета, Александра ће, заједно са двоје колега из САД, такође “берклијеваца”, бити предавач у кампу за младе музичке уметнике у Ариљу, Цампфире Цоллецтиве, који је организовала кантауторка Катарина Пејак.

У овом тренутку, чланице ансамбла су на различитим крајевима Америке и света. Шилпа и Александра су у Дубаију, Ракел компонује у Кембриџу у Масачусетсу. Каролина Мама у Портланду снима албум инспирисан аргентинским фолклором а Џоана Шуберт у Бруклину завршава свој ЕП. Надају се да ће се ускоро ипак наћи на окупу, снимити свој албум и после сезоне „зумова“ поново заједно изаћи на бину, у јесен 2021, са песмама из далеке прошлости Балкана.

„Српска стварност“ / Ј.С. –  Хелена Ђорђевић /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here