Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Грчка је почела да издаје дигиталне сертификате о вакцинацији против вируса корона за своје грађане, а премијер Киријакос Мицотакис објаснио је шта ће они значити за путовања и шта ће та земља тражити од туриста који планирају да летују у Грчкој.

Грци који буду примили вакцину против вируса корона добиће дигитални сертификат о вакцинацији, помоћу којег ће моћи да се крећу без рестрикција између региона унутар земље, а очекује се да ће теста и карантина биће ослобођени путници који са сличном потврдом уђу у земљу.

Грчки сертификат садржи идентификационе информације, податке о примљеној вакцини и ревакцини и има три степена заштите – кју-ар код, јединствени код и дигитални печат. Таква потврда уведена је на инсистирање грчког премијера Киријакоса Мицотакиса.

Он је навео да ће сертификат служити за потврду законске вакцинације, али и за личну употребу грађана.

„Није реч ни о каквом ограничењу, већ то ће нам олакшати да се ослободимо рестрикција које нам тренутно намеће ковид у путовањима европских грађана. То је нешто што ће посебно значити нашем туризму и перспективи наше економије, посебно уочи летње сезоне“, рекао је Мицотакис.

Представљајући свој план о увођењу јединствених сертификата за простор ЕУ нагласио је да је идеја створити „брзу траку за путнике“ која би оживела туризам и рекреацију и омогућила грађанима да се слободно и без ограничења крећу од земље до земље.

„Сада, када се са поступним увођењем масовних вакцинација у свим земљама ЕУ, тек назире крај, не смемо узимати ту жртву здраво за готово. Нашим грађанима дугујемо да искористимо све алате како бисмо убрзали повратак нормалном животу“, рекао је он.

У том правцу препоручује потврду о вакцинацији, јер се земља „мора припремити за лето када ће бити вакцинисан много већи број људи“.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here