Mesto za reklamu
  1. 01. 2019.

Овогодишњи добитници награде која се додељује истакнутим појединцима за службу српском народу су хуманитарац Арно Гујон и глумица и професор Биљана Ђуровић.

Признање „Повеља Просвјете“ уручено је у лауреатима у просторијама београдског огранка Српског просветног и културног друштва (СПКД) „Просвјета“.

Ова награда много значи како мени, тако и волонтерима, донаторима и свим људима добре воље који организацију „Солидарност за Косово“ прате и подржавају већ 14 година – рекао је Гујон непосредно после уручења награде и додао:

„’СКПД Просвјета‘,постоји већ 117 година“ и представља прави пример за многа удружења не само у Србији, већ и у Француској. Њен рад и деловање на очувању језика, писма, културе, традиције српског народа је веома важан, нарочито данас, када су сви ти елементи потиснути и на маргини су нашег друштва и јавности. Ако не чувамо културу, она ће постепено нестајати, а то значи да ће нестати све наше вредности које смо наследили од предака. Зато ми је посебна част што сам се данас нашао у друштву људи који се тиме баве, јер то изискује велику храброст и посвећеност.“ – изјавио је Гујон.

Председник београдског одбора Милимир Мучибабић, који је уручио повеље лауреатима, подсетио је да је „Просвјета“ основана у Сарајеву са циљем очувања српске културе и идентитета у БиХ, а да данас на просторима свих српских земаља постоји и успешно ради велики број одбора тог друштва.

Традиционално, поводом Светог Саве организујемо доделу „Повеље Просвјете“. Оно што уједињује добитнике нашег признања јесте то да баштине управо ову специфичну форму српског просветитељства – закључио је Мучибабић.

„Сршска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here