Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

Данас и сутра полажу пријемни ђаци који би да буду у одељењима у којима је део наставе на страном језику. Наредних дана су и испити за друга специјализована одељења. Завршни тест из математике је 18. јуна, а комбиновани дан касније.

Школовање за професије будућности, на страном језику или само по жељи – ту су одлуку ових дана донели или доносе будући средњошколци. Један од фактора могу да буду и квоте.

Највише места има у чеворогодишњим стручним школама, потом гимназијама и трогодшњим школама. Следе специјалне, музичке, балетске и уметничке.

Интересовања ученика су приближна као и претходних година. Тренд је пораст интересовања за гимназије, а нарочито за специјализована одељења за рачунарство и информатику.  На једно место у просеку два ученика – толико је конкурисало за специјализована одељења. Највећа конкуренција је за биологију и хемију – три пријављена на једно место. Заинтересована су деца и за физику, али и  ИТ одељења. Већ сада више од 800 ученика похађа наставу у њима.

Сваке године нас је 35.000 мање. Тај демографски тренд боји и један други – све је мање ђака у школама. Сада имамо 251.000 а пре 10 година било је 285.000 средњошкалаца.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here