Mesto za reklamu
  1. 06. 2022.

У Охриду данас почиње дводневни самит регионалне иницијативе Отворени Балкан, коме ће присуствовати председник Србије Александар Вучић, премијери Северне Македоније и Албаније Димитар Ковачевски и Еди Рама, као и званичници Црне Горе и БиХ – јавља Танјуг.

Како је најављно, на самиту ће бити потписано више споразума и меморандума о сарадњи у области високог образовања, туризма, културе и пореских служби.

Црногорски премијер Дритан Абазовић, који је подржао иницијативу Отворени Балкан биће гост самита и присуствоваће, како је најавио, у улози посматрача.

У улози госта на самиту биће и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Самит ће почети око 18 часова, у хотелу Метропол у Охриду, састанком лидера земаља Отвореног Балкана са министрима пољопривреде.

Затим ће уследити радна вечера лидера Отвореног Балкана.

На званичном отварању самита у среду, поред председника Србије Вучића, премијера Ковачевског и Раме, као и Абазовића и Тегелтије, обратиће се путем видео везе и европски комесар за проширење Оливер Вархељи и специјални изасланик САД за Западни Балкан Габријел Ескобар, најавила је Влада Северне Македоније.

У Охриду ће, како је најављено, бити потписан Споразум о сарадњи на Западном Балкану у области међусобног признавања диплома и научних оцена издатих на високошколским установама и другим институцијама и Меморандум о разумевању о сарадњи у области туризма.

Такође, биће потписан Меморандум о разумевању о културној сарадњи на Западном Балкану и Меморандум о разумевању о сарадњи пореских управа на ЗБ.

Предвиђене су две пленарне сесије у области туризма и културе. На самиту ће говорити и министарка трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић и министарка културе Маја Гојковић.

Лидери Отвореног Балкана састаће се и са представницима међународних организација.

На крају самита, председник Вучић и премијери Ковачевски и Рама одржаће конференцију за медије.

Отворени Балкан је регионална иницијатива коју су успоставиле Албанија, Северна Македонија и Србија, са циљем повећања економске и друге сарадње три земље, као и побољшања међусобних односа.

Вучић, Рама и бивши македонски премијер Зоран Заев 10. октобра 2019. године започели су иницијативу која је неформално била названа “мали Шенген”, а коју су подржале ЕУ и САД.

Циљ иницијативе, како је тада казао председник Вучић, јесте да олакша живот грађанима и побољша животни стандард.

На самиту у Тирани у децембру 2021. потписан је до тада највећи број докумената о сарадњи три земље.

Вучић, Рама и Заев потписали су Споразум о слободном приступу тржишту рада на Западном Балкану који омогућава увођење јединствене радне дозволе за те три земље и Споразум о повезивању система електронске идентификације грађана Западног Балкана.

Такође, у Тирани је потписан и Споразум о сарадњи у ветеринарској, фитосанитарној и области безбедности хране и хране за животиње на ЗБ и Споразум између Владе Србије и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС).

Том приликом је потписан и Споразум између Владе Северне Македоније и Савета министара Албаније о узајамном признавању одобрења овлашћених привредних субјеката за сигурност и безбедности (АЕОС). На маргинама самита у Тирани потписан је и споразум о сарадњи акредитационих тела три земље.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here