Mesto za reklamu
  1. 05. 2021.

Државни секретар Министарства здравља и члан посебне Комисије за анализу смртних исхода узрокованих заразном болешћу Covid-19 Мирсад Ђерлек изјавио је данас да ће радом ове комисије бити обухваћени и они умрли који се нису лечили у болници.

Ђерлек је за РТС рекао да су председник Републике, премијерка и министар здравља од самог почетка заузели озбиљну стратегију у борби против коронавируса.

Немамо шта да кријемо и желимо да видимо шта се догодило у току епидемије, истакао је државни секретар и додао да ће Комисија радити транспарентно.

Он је рекао да од председнице Комисије Верице Јовановић, директорке Института “Милан Јовановић Батут”, очекује да ће заказати седницу током викенда, најкасније у понедељак, када ће бити направљен модел како ће комисија радити.

Ђерлек је навео да је једини начин да се дође до правог узрока смрти обдукција, али да обдукције нису вршене због препоруке СЗО, а касније и због немогућности да се успоставе сви безбедни услови за обдуценте у смислу избегавања заразе.

Зато ће, како је објаснио, основни документ који ће помоћи у анализи бити документ о смрти, из којег ће бити црпљени сви подаци за анализу.

Ђерлек је навео да ће бити обухваћени случајеви где је коронавирус директан узрок смрти, али и они који нису били ПЦР позитивни, али је њихова клиничка слика одговарала коронавирусу. Такође, биће обухваћени и они који се нису лечили у болници и где су мртвозорници констатовали смрти, а таквих није мали број.

Посао ће бити тежак, грађани Србије имају право да чују истину и ми ћемо се трудити да посао урадимо како треба, истакао је државни секретар и нагласио да ће данас бити пређена бројка од два милиона ревакцинисаних пунолетних грађана Србије и два ипо милиона оних који су примили прву дозу вакцине.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here