Mesto za reklamu
  1. 02. 2021.

Свети архијерејски Сабор СПЦ на коме ће бити изабран нови патријарх СПЦ, 46. по реду, биће одржан у крипти Храма Светог Саве са почетком у 12 сати.

У 9 сати почела је света литургија са призивом светог духа, уобичајна за почетак сваког Сабора, потврђено је у Патријаршији СПЦ.

Ово ће бити први пут да се Сабор одржава изван Патријаршије, а као разлог за то што је изабран Храм Светог Саве је пандемија ковида и погоднији услови који постоје у овом великом простору да би се спровеле мере заштите.

Сабором ће председавати епископ сремски Василије, зато што је епископ шабачки и адмнистратор Епархије ваљевске Лаврентије хоспитализован у Клиничком центру Србије.

Кандидати за патријарха могу бити сваки од 30 архијереја са најмање пет година епархијске службе, а право да гласа има њих 39, колико Сабор броји чланова.

По процедури прво архијереји бирају између себе све док не изаберу три кандидата, а време за то није ограничено.

Услов за избор је надполична већина присутних владика. По избору три кандидата њихова имена се стављају у јеванђеље из кога коверат са именом извлачи монах из неког манастира за кога влада мишљење да је велики духовник.

Митриополит дабробосански и чувар патријаршијског трона СПЦ Хризостом као занимљивост истиче да је патријарх Павле после деветог гласања ушао као трећи кандидат у ужи избор тројице.

“Ми искажемо своју вољу, а Бог ће рећи ко ће бити”, наводи Хризостом.

Избор долази после три месеца од упокојења патријарха Иринеја, како је и по уставу Цркве предвиђено.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here