Mesto za reklamu
  1. 02. 2022.

Српска православна црква и њени верници данас славе Света три јерарха.

Василије Велики, Григорије Богослов и Јован Златоуст имају сваки посебно свој дан празновања у јануару и то: Василије Велики 1. јануар, Григорије Богослов 25. јануар и Јован Златоуст 27. јануар и 13. новембар. А овај заједнички празник установљен је у 11. веку за време цара Алексија Комнена. Једно време се повела полемика о томе ко је од њих тројице светитељ.

Једни су уздизали Василија због његове чистоте и храбрости; други Григорија због његове недостижне дубине и висине ума у богословљу; трећи опет Златоуста због његове чудесне красноречивости и јасноће излагања вере.

И тако, једни се назваше василијани, други григоријани, а трећи јованити. Но промислом Божјим овај спор би решен на корист цркве и на још већу славу тројице светитеља.

У нашем народу овај дан је еснафска слава металаца, док је код Грка то не само верски, него и национални и школски празник.

Према веровању, штите људе и животиње од мразева и злих ветрова. По ветровима који данас дувају прогнозира се како ће бити време у току године.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here