Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Спасовдан или Вазнесење Христово је хришћански празник који се слави 40. дан након Васкрса. Спасовдан је слава Београда, Чачка и заветина многих других места у Србији  

   По хришћанском веровању, васкресењем Господ је показао да је јачи од смрти и 40. дана од васкрсења његови су се ученици налазили за трпезом. Тог дана им се Христос поново јавио и рекао:

„Идите по свему свету и проповедајте Јеванђеље сваком створењу. Ко поверује и крсти се, биће спасен, а ко не поверује биће осуђен.” Да би у томе успели Христос им је обећао Духа Утешитеља, и заповедио да до силаска Духа Светога не излазе из Јерусалима. Тако су могли пренијети Христову веру у свет и тиме људство спасавати у вери – одатле назив Спасовдан. Подигнутих руку Христос је ученике и благословио након чега се почео узносити на небо – Узнесење, тако се, завршивши дело спасења, вратио Богу на небесима.

Васкршњим поздравом “Христос васкрсе – ваистину васкрсе” православни верници поздрављају се све до Спасовдана.

Спасовдан је један од седам највећих светковина посвећених Господу Исусу Христу. Покретног је датума и обележава се у шести четвртак након Васкрсу илити четрдесети дан по васкрсењу Христовом. У црквеном календару обележен је црвеним словом и спада у ред заповедних празника који славе сви верници.

За Спасовдан као крсну славу коље се јагње и спрема се цицвара. Наши стари нису пили млеко од Нове године до Спасовдана. Такође су веровали да на тај дан мушкарци не треба да се брију, жене да се умивају, а деца да се купају, па то нису тог дана ни чинили.

На Спасовдан никако не ваља спавати преко дана да се не би дремало читаве године. На тај дан богатији су после одласка у цркву позивали госте на ручак, а мање имућни су настављали дружење испред цркве где се народ окупљао и веселио.

Литургијом у Вазнесењској цркви, а затим литијом кроз центар града данас се обележава Спасовдан, слава Београда.

Домаћин свечаности је градоначелник Зоран Радојичић, а литургија у Вазнесењској цркви почиње у 9 сати, док литија креће у 11.30.

Саобраћај ће у време литије бити обустављен, а градоначелник је замолио суграђане за стрпљење и позвао оне који верују и желе добро Београду да дођу на литију.

“Српска стварност”

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here