Mesto za reklamu
  1. 03. 2021.

Српска православна црква  данас обележава Беле покладе. Покладе су дан за весеље и праштање. Сматрало се да у период великог поста треба ући без греха. Свако ко се замерио некоме ишао је да тражи опроштај и увек га је добијао. У домаћинствима се традиционално припрема богата мрсна гозба, нарочито бели мрс по коме је овај празник добио име.

Беле покладе су празник, и тог дана се сви међусобно друже и чашћавају. Весеље траје до поноћи, а у поноћ наступа Ускршњи пост.

У неким крајевима Србије и данас се задржао обичај маскирања током поклада. Младићи и девојке под маскама и уз много граје иду од куће до куће и збијају разне пошалице на опште весеље укућана и свих присутних. Након тога, домаћин треба да “мачкаре” части јелом, пићем или неком другом ситницом.

У сеоским крајевима покладни дан обавезно се завршава великом ватром на главном тргу око које се окупљају сви, па уз шалу и добро расположење, терају страх и заједно улазе у нови дан. Било да верујете у ове обичаје или су они за вас само “бапске приче”, проведите данашњи празник са својом породицом и људима до којих вам је стало. Разговарајте, шалите се и будите весели и видећете, у животу ће вас пратити само срећа.

Дан после Белих поклада, за православне вернике почиње прва недеља поста. Вишенедељни велики Васкршњи или Часни пост завршава се празником Васкрсења Исуса Христа – Васкрсом.

Прва недеља поста зове се Чиста, док се до Васкрса, уз посебна правила, смењују – Пречиста, Kрстопоклона, Средопосна, Глува, Цветна и Страсна или Страдална недеља.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here