Mesto za reklamu
  1. 06. 2020.

Српска православна црква и верници данас обележавају летње или Духовске задушнице.

Данас се обележава сећање на све преминуле. Иде се на гробља или у цркве и пали свећа, како широм Србије тако и у њеној јужној Покрајини Косову и Метохији Срби ће обићи гробове својих најмилијих.

Задушнице су дан посвећен упокојеним, па према томе, треба отићи на службу у цркву, обићи гробове, прелити их вином, уредити и окитити цвећем и упалити свеће. Уобичајено је да се на задушнице држи Литургија, на којој свештеник прелива вином донешено жито (кољиво), а после службе се одлази на гробља, где се пале свеће, а свештеници обилазе и каде гробове. Они који нису у могућности да оду на гробља због удаљености, треба да оду до најближег храма, и да ту обаве помен за своје упокојене. Пошто је то дан када се посебно обраћа пажња на делење милостиње, обавезно се сваком просијаку кога сретнемо, удели милостиња и да део хране коју смо понели са собом.

Задушнице се називају и Духовске задушнице, јер претходе великом црквеном празнику Силазак Светог Духа на апостоле – Света Тројица, који се још назива Духови или Педесетница.

Верници на тај дан упућују молитве Богу за милост према упокојенима и опрост грехова које су починили за живота.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here