Mesto za reklamu
  1. 07. 2021.

Српска православна црква и верници данас обележавају празник посвећен Козми и Дамјану, у народу познат као Врачеви или Врачи. Ови свеци се сматрају заштитницима лекарске професије.

-Браћа Козма и Дамјан још за живота се прославише чудесним исцелитељским моћима и вером у Христа. У време прогона хришћана бацише их пред болесног римског цара Карина и цар им нареди да га излече. Браћа одговорише да њихове моћи ништа не вреде без праве вере у Христа. После дужег разговора цар пређе у веру хришћанску и излечи се. Тада престадоше и прогони хришћана, па би и браћа вероватно мирно скончала овоземаљски живот, да не би љубоморних лекара који их на превару одведоше у планину и тамо убише камењем. Зову их и Безмитни јер су народ лечили бесплатно, а негде их зову и Болеснички јер овај дан славе болесници. Званичне болнице су некад овај дан обележавале као заветни.

Постоје бројне легенде о њима у којима се описује и начин њиховог лечења па се тако зна да су лечили додиром шаке; користили пару са кључале воде и да су обилно користили сугестивну методу.

Срби у Мађарској верују да дете које се роди на овај дан, ако преживи десет година, живеће тачно сто, забележио је етнолог Драгомир Антонић.

Свети врачи у народу се празнују два пута годишње: поред новембарске, ту је и летња слава 14. јула. И летњи и јесењи Свети врачи обележавају се са уверењем да ће Бог сачувати људе од болести и одржати их здраве и способне за рад током целе године. Болесници се заветују Светим врачима да ће их посебно поштовати и светковати уколико оздраве. Иначе, овај празник слави се и као заштита од грома. 

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here