1. 11. 2020.

Српска православна црква и верници данас обележавају Велике јесење, Митровданске задушнице, које ће бити обележене у складу са мерама заштите од епидемије ковидом-19. На Задушнице се верници моле за покој душа умрлих.

Митровданске задушнице, после оних пролећних – Васкршњих су од највећег значаја.

Данас се обележава сећање на све преминуле. Иде се на гробља или у цркве и пали свећа и помоли се да душе покојника пронађу мир.Задушнице су увек у суботом, јер је то и иначе, у току читаве године, дан кад се сећамо преминулих.

На Задушнице се у православним црквама служи Света литургија и парастос на којем свештеник вином прелива жито, а после службе људи обилазе гробља.

На гробовима се пале свеће, а свештеници обављају појединачне парастосе и читају молитве за умрле. Уколико не постоји могућност да се обиђе гроб умрлог, њему парастос може да се служи и у цркви.

Правило је да се носи онолико свећа колико се мртвих помиње.

Обичај у Србији је да се на задушнице на гробље односи храна, која се сервира на гробу. У неким местима на гроб се износи жито, негде се пеку колачи, такозване просфоре, носи се пита, пециво. На гробље се износе и кафа, вода, ракија, пиво и вино… У неким местима служе се кувана јаја и печење. Верује се да храну са гроба не ваља одбити, јер се сматра за велики грех и увреду мртвима ако би је неко одбио. Довољно је да се узме макар залогај.

Саобраћај ка свом гробљима, данас ће бити појачан, па се очекују и гужве.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here