Mesto za reklamu

10.10. 2020.

Православни хришћани обележавају данас Михољске задушнице. Излази се на гробља, где се, према традицији, пале свеће на гробовима најближих.

У знак сећања на Велику суботу, када је Исус Христ сахрањен и сишао у Ад, овај дан у седмици, посвећен је преминулима.

Сваке суботе литургијски се сећамо оних који више нису са нама. Посебно се издвајајучетири задушна дана – суботе уочи Васкршњег поста, празника Свете Тројице, Митровдана, и данашња, уочи Михољдана.

Молитвама, паљењем свећа, парастосима и поменима, сећамо се преминулих сродника, пријатеља и познаника и молимо Господа за покој и мир њихових душа.

Aко због неког разлога нисте у могућности да одете до гроба покојника, њему се служи помен у цркви.

Обичаји налажу и да се гробови ближњих полију вином и окаде тамијаном.

Некада је овај посао био резервисан за мушкарце, а данас то могу да раде и жене, па чак и деца.

Уз то, данас ваља избегавати све послове, и у пољу и код куће.

Због очекиваног већег броја путника, од 8 до 16 сати, уз појачање свих линија које возе ка градским гробљима, у Београду се привремено уводи линија 75Л, од зграде Општине Нови Београд до Бежанијског гробља.

На свим београдским гробљима данас није дозвољен улазак аутомобила од 7 до 15 часова. Забрана уласка остаје на Новом, Земунском и Топчидерском гробљу, док ће остала отворити капије за аутомобиле од 15 до 18 часова.

Сутра, од 7 до 18 часова, возилима се може на сва гробља, осим на Ново, Земунско и Топчидерско гробље.

За посетиоце који се теже крећу и старије суграђане, на највећим гробљима – Лешћу, Орловачи, Новој Бежанији и гробљу Збег, обезбеђен је бесплатан превоз од 7 до 15 часова, од улазне капије до најудаљенијих парцела.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here