Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, централна државна церемонија одржаће се код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату.

Споменик се налази у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту у Београду.

Церемонији ће претходити верски обред који ће обавити рабин Исак Асиел, а изасланик председника Србије – министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић,  ће, уз пуне војне и државне почасти, положити венац и након тога ће се обратити присутнима, наводи се у саопштењу Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србији.

Присуствоваће јој преживели Холокауста, потомци жртава, некадашњи заточеници логора смрти у Другом светском рату, представници Савеза јеврејских општина Србије, представник Националног савета Ромске Националне мањине, министри Владе Србије, изасланик председника Народне Скупштине Републике Србије, градоначелник Града Београда, са сарадницима, чланови дипломатског кора, удружења и грађани.

Међународни дан сећања на жртве Холокауста установљен је 1. новембра 2005. године резолуцијом Генералне скупштине Уједињених нација, наводи се у саопштењу Одбора за неговање традиција ослободилачких ратова Србије.

Опредељујући се за дан када је 1945. године ослобођен Аушвиц-Биркенау, најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Генерална скупштина УН руководила се потребом реафирмације људских права, превенције и кажњавања злочина геноцида, као и стално присутне опасности од расне, националне и верске мржње заснованих на предрасудама.

Други светски рат однео је, поред осталог, више од шест милиона недужних жртава – припадника јеврејског народа.

Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек Јасеновац, Старо Сајмиште, Јајинци, логор “Црвени Крст” у Нишу само су нека од масовних стратишта невиних жртава.

Потреба да се изнова подсећа на страхоте холокауста, као и да се као неистините одбаце тврдње које негирају његов карактер и обим страдања актуелна је у свим демократским државама.

Антисемитизам је у одређеној мери присутан и у нашем времену о чему сведоче изоловани, али и даље присутни инциденти, наводи се у саопштењу.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here