Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Верници који Ускрс славе по грегоријанском календарукатолици, протестанти, англиканци и бројне мање цркве, Ускрс ће празновати 17. Априла, а  данас обележавају Велики петак, дан распећа и смрти Исуса Христа. Велики петак се у хришћанству сматра најтужнијим даном, а обичај је да се на тај дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв.

Велики петак – дан када је на крсту страдао Исус Христос је дан поста и немрса, што потврђују сведочанства из другог века.

То је једини дан у години када нема свете мисе, али се у црквама после подне чита Крижни пут – односно пут страдања Христовог.

Одржава се и посебна спомен-молитва – “Муке Господње”. Следи клањање Светом крсту, молитва верника и причешћивање.

Не звоне звона, нема свирања ни певања.

Католичка црква на Велики петак посебно спомиње умируће, старе и болесне.

Београдски надбискуп Станислав Хочевар поручио је у Ускршњој посланици да тамо где влада заједништво, тамо цвета и нада, те да Ускрс увек усмерава у нове дане, дане расцветавајућих могућности.

Подсетио је на говор на Гори о блаженствима које Исус из Назарета, вечни син Божји, спокојно завршава речима: “Тражите зато најпре Краљевство и праведност његову, а све ће вам се остало додати”.

“А што је то, браћо и сестре, ‘праведност његова’ – праведност тог Краљевства? Та праведност су једноставно сви они задивљујући односи, које само Он свугде и свагда успоставља међу нама. Међу нама људима, као и између људи и целокупне творевине, и унутар свега створеног. Међу нама људима, али и између Бога и васељене, Бога и свеукупног духовног света. Па и међу свим народима, континентима, месту свиме што чини глобалну стварност. А те односе је Он и нама даровао, и зато их и ми, људи – и то сада и овде – можемо успостављати са свом повешћу наших прошлости и свом повешћу наших будућности”, поручио је надбискуп Хочевар, чију смо посланицу јуче пренели.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here