Mesto za reklamu
  1. 04. 2019.

Велики петак је увод и припрема за највећи хришћански празник Васкрс

Православни хришћани данас обележавају Велики петак у знак сећања на дан када је Исус Христос распет на крсту на Голготи. Пошто је то за хришћане дан велике жалости, Велики петак се обележава строгим постом и уздржавањем од било кавог весеља и прослава, а по народној традицији, тог дана се не раде послови у пољу и у кући.

Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства и на тај дан се не служи литургија у црквама, осим ако се поклопи с Благовестима. Од Великог четвртка до Васкрса не оглашавају се звона на црквама, јер су она у православној цркви знак радости.

Исус је на Велики петак одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата, који га је осудио да буде распет на крсту. Обичај фарбања јаја датира из 12. века, а на овом подучју га је највероватније увела црква у 16. веку, преноси Танјуг.

Да су се јаја украшавала у том периоду, потврђују и турски извори који бележе обавезу да се спахији, поводом хришћанског Васкрса, донесе на дар три, пет или десет ускршњих јаја. Велики петак је увод и припрема за највећи хришћански празник Васкрс.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here