1. 11. 2021.

Верници и Српска православна црква славе данас празник Светог Димитрија Солунског, у народу познат као Митровдан, у знак сећања на страдање и смрт тог светитеља. Димитрије је рођен у Солуну у трећем веку за време цара Максимилијана (240–310), који га је поставио за војводу, надајући се његовој оданости у прогону хришћана. Када је од цара добио наређење да прогони хришћане, он се на то није обазирао већ је јавно проповедао хришћанство.

Постоје многобројна народна веровања везана за Митровдан, међу којима и оно да би тог дана требало остати код куће, јер ко то не учини, целе године ће ноћити по туђим кућама. Познато је и да су се на Митровдан хајдуци разилазили и одлазили да презиме код јатака да би се опет састали на Ђурђевдан. У народу се каже: „Митров данак, хајдучки растанак, Ђурђев данак, хајдучки састанак”.

Култ Светог Димитрија веома је жив код Срба, а у средњовековној Србији посвећени су му многобројни храмови, укључујући и цркву у Пећкој Патријаршији и капелу у манастиру Високи Дечани. У српској цркви је више од 120 храмова посвећено светом Димитрију.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here