1. 05. 2021.

Данас почиње Рамазански бајрам, један од два најзначајнија исламска празника. Обележава се крај једномесечног поста и почетак весеља. Молитвом одмах након свитања, муслимани широм света данас обележавају први дан. Највиши званичници Србије упутили честитке за празник.

Рамазански бајрам представља прва три дана месеца шевал. Рамазан је један од посебних месеци у исламу. Једна од пет основних дужности сваког муслимана је и пост које се проводи у овом месецу.

Током тридесет дана рамазана муслимани морају да се уздржавају од хране, пића и полног контакта, и то од зоре па до заласка сунца. По истеку овог месеца следи месец шевал. Прва три дана тог месеца је један од два празника у Исламу, Рамазански бајрам (1., 2. и 3. дан у месецу). Њиме се обележава крај поста.

Председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић и највиши званичници државе честитали су Рамазански Бајрам Реис-ул-улеми Исламске заједнице Србије и главном муфтији Исламске заједнице у Србији, као и свим верницима исламске вероисповести. Честитке смо пренели јуче.

Обичаји на Бајрам 

Уз богату трпезу, обичај је да се данашњи, први дан Бајрама проводи у кругу породице која се окупља код најстаријих чланова. Најчешће посластице које се праве су баклава и халва.

Други дан обилазе се гробља, мезарја, трећи дан, у духу заједништва, проводи се у дружењу с пријатељима, познаницима и комшијама.

Разликује се и начин молитве од уобичајених молитви. Уобичајено је међусобно честитање након молитве, а након одласка у џамију верници обилазе гробове предака и помоле се.

Сви су свечано обучени јер је ово један од два највећа празника у исламу.

Након гробља одлази се у чаршију где се испија прва бајрамска кафа. Читавог дана се честита, спрема се богата трпеза.

Традиција налаже да се обиђе што већи број комшија и пријатеља, али је ове године због пандемије коронавируса тај обичај редукован.

Ако желите пријатељу или комшији муслиману да честитате празник, учините то на традиционалан начин: “Бајрам шериф мубарек олсун”.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here