Mesto za reklamu
  1. 08. 2020.

Српска православна црква и верници данас обележавају празник посвећен преподобној мученици Параскеви, у народу познатој као Петка Трнова. Тако се завршава циклус женских празника.

Њене мошти чувају се у Цариграду. На фрескама и иконама представљена је у монашкој одећи са крстом, као симболом страдања, у једној руци и гранчицом мирте у другој руци.

У календару СПЦ овој светитељки посвећен је 8. август, иако је многи мешају са Светом Петком која се празнује 27. октобра. Прва је рођена у Риму, а потоња је била Гркиња. Празник Свете Петке Трнове спада у непокретне, слави се 8. августа по новом односно 26. јула по старом календару.

Света Петка Трнова рођена је у Риму у хришћанској породици. После смрти родитеља се замонашила, али је пре одласка у манастир сво наслеђено имање поделила сиротињи. Проповедавши, у то време (II век наше ере), још забрањену Христову веру, потказали су је цару Антонину Пију и довели пред њега, али она га је излечила од дуге болести после чега је и сам прихватио хришћанство. Због проповедања хришћанства затварана је и мучена, а на крају и погубљена мачем у првој половини другог века.

Света Петка Трнова се поштује код Срба иако сам празник није црвено слово. Даном ове светитељке завршава се “циклус женских празника” у које спадају и Огњена и Блага Марија.

На данашњи дан избегавају се сви тежи послови на њиви и у кући.

Наше прабаке су веровале да на данашњи дан никако не ваља месити хлеб, прати веш, износити пепео или радити било шта од ручних радова, да женама током године не би трнуле руке.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here