Mesto za reklamu
  1. 12. 2020.

Српска православна црква прославља данас Светог Андреја Првозваног, првог следбеника и првог апостола Христовог, који је страдао на крсту због оданости новозаветној вери. Kао свог заштитника прославља га и двор Kарађорђевића Свети Андреј је апостол Цариграда и Русије, а био је и патрон Руског царства и царске породице Романових.

Према предању, Свети Андреј био је старији брат Светог апостола Петра и ученик Светог Јована Kрститеља, а Јеванђеље је проповедао у Византији и Тракији, у дунавским земљама, а потом у Русији и око Црног мора, у Епиру, Грчкој и Пелопонезу, где је страдао. Својим чудесним моћима исцелио је многе болесне, међу којима и жену царског намесника у граду Патри, коју подиже из постеље, те је она прихватила хришћанску веру.

Због тога се силно разгневио намесник Етеата и наредио да се Свети Андреј разапне на крст и избоде копљима, што је и учињено.

Али ни тада није одустао Свети Андреј, већ је тако рањен и измучен и са крста делио народу корисне поуке, проповедавши веру хришћанску.

Усрдно се молећи Богу, своју душу му је предао у 62. години.

Kако је за живота исцељивао убоге и болесне, тако је настављено и након његове смрти деловање његових чудесних моштију, кажу предања.

Светитељева глава сад се налази у Риму, а једна рука у Москви.Према народним веровањима, Свети Андреј се сматра заштитником великих животиња. Са њима разговара, а оне су му покорне.

Слави се као крсна слава, због божићњег поста, увек са посном трпезом, ове године сведено, уз примену епидемијских мера. Слава је београдске општине Вождовац.

Светог Андреја Првозваног као свог заштитника прославља и дом Kарађорђевића.

Породица Kарађорђевић овај празник обележава од времена Првог српског устанка, а увео га је вожд Kарађорђе који се заветовао светом Андреју 1806. године, после ослобођења Београда од турске власти.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here