1. 05. 2021.

У Храму Светог Саве у Београду, поводом највећег хришћанског празника Васкрса, патријарх српски Порфирије, уз присуство верника, служио је литуригију која је завршена читањем посланице.

Васкршња посланица патријарха српског је традиционално прочитана након припреме дарова и причешћа свештенства и верника који су присуствовали литургији.

Патријарх Српске православне цркве Порфирије у посланици, коју је прочитао јеромонах Саво Бундало, позвао је на братску слогу, унутрашње црквено, а онда и национално, језичко и културно јединство свих.

Патријарх је поручио да су мисли и молитве СПЦ ових дана посвећене свим болеснима, а нарочито инфициранима вирусом ковид-19, као и ка свим лекарима и медицинском особљу, који се, како је навео, самопрегорно, ризикујући и свој живот, боре да спасу оболеле од короне и других болести.

Поручио је да се Црква посебно молитвено сећа на “напаћену браћу и сестре на Косову и Метохији”.

Овом приликом преносимо и Патријархове речи из Посланице – Ускршње поруке коју смо уочи Васкрса пренели у целости:

„Побожно весеље које нам Господ уготови јесте радост вечног Живота, вечне победе Добра над злом и пораза демона. Предивни Јован Златоуст у празничном усхићењу кличе: „Нека се (данас) нико не боји смрти, јер нас ослободи Спасова смрт: угаси је Онај Кога је она држала, заплени ад Онај Који сиђе у ад, горак постаде ад примивши тело Његово.” – поручио је Патријарх српски г. Порфирије.

Ово је прва Васкршња литургија коју партијарх српски Порфирије од када је уведен у трон српског патријарха.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here