Mesto za reklamu
  1. 04. 2022.

Српска православна црква и верници коjи поштуjу jулиjански календар, данас обележаваjу Христово страдање, Велики петак je дан када jе Исус осуђен и разапет на Голготи, жртвуjући се за све људе и спасење света.

Велики петак се сматра најтужнијим даном хришћанства. На тај дан се не служи литургија, осим ако су Благовести.

Према предању, Исус је одведен из куће првосвештеника Кајафе код римског прокуратора Понтија Пилата који га је осудио да буде распет на крсту. Гледајући шта народ и војници раде с њим, Исус је рекао: „Оче, опрости им јер не знају шта раде“.

На Велики петак се пости. Обичај је да се на тај дан фарбају ускршња јаја, најчешће црвеном бојом која симболизује Христову крв.

На Велики петак се не пева, не весели се, а од Великог четвртка до Ускрса (недеље) када је, по веровању, Исус васкрсао, не звоне црквена звона јер су она у православној цркви знак радости, него се време богослужења и оглашења умрлих најављује дрвеним клепалом.

Овај дан хришћанске жалости је и последњи и најзначајнији у недељи Страдања за сав хришћански свет, а његова смрт је увод у радост Васкрсења које православна црква ове године слави у недељу, 2. маја.

У православним црквама се на Велики петак не служе литургије, већ царски часови са читањем делова јеванђеља о догађајима у дане Страдања.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here