Mesto za reklamu
  1. 10. 2019.

У Бечу су прошле недеље отворени Дани Српске и Србије у циљу сарадње са Аустријом на пољу културе, привреде и туризма. Организатор догађаја је Заједница српских клубова у Бечу, заједно са Амбасадом Србије и привредним представништвом Републике Српске у Аустрији.

Привредно-културна и туристичка манифестација „Дани Српске и Србије у Аустрији”, требало би у наредних неколико дана, како је предвиђено да се одржава у Бечу представи свеукупне могућности сарадње двеју земаља, Србије и Српске, са аустријском страном.

„Ова манифестација је веома значајна за наше људе у дијаспори, и то је начин да Србија и Српска покажу да су јединствене, да смо исти народ. И у центру једне метрополе, као што је Беч, не може имати веће значење него што има ова манифестација”, каже Младен Филиповић, директор Представништва Републике Српске у Бечу.

„Република Србија свакако подржава све акције на том нивоу. Морамо да обратимо посебну пажњу на дијаспору, јер овде имамо изузетно велики број држављана Србије и припаднике српског народа. У овом тренутку сматра се да већина припадника српског народа живи ван граница Републике Србије, тако да Србија чини и чиниће све и убудуће да тај допринос буде већи, да то заједништво нашег народа дође до што већег изражаја”, каже Аца Јовановић, помоћник министра спољних послова за конзуларне и правне послове Србије.

Представник домаћина, председник Привредне коморе Беча, Валтер Рук, је изражавајући задовољство, како је рекао, са једним овако важним сусретима, истакао је чињеницу изузетног значаја главног града Србије.

„Додао бих такође да Београд, овде из Аустрије, видимо као важно чвориште када се говори о Путу свиле, или о Новом путу свиле. Аустрија је такође заинтересована за тај пројекат, Беч свакако. То је једна од тема на којој можемо у будућности сарађивати. Београд се наметнуо као позиција која ће неизбежно бити дуж овог пута, а ми свакако желимо да будемо део тог пројекта”, каже Валтер Рук, председник Привредне коморе Беча.

Осим привредних сусрета, одржаних пре свечаног отварања, у наредним данима публици ће се представити бројни културни ствараоци из различитих области како из Србије, тако и из Српске.

Жеље и намере организатора и учесника манифестације „Дани Србије и Српске у Аустрији” јесу да се оваква окупљања наставе и убудуће, посебно стога што је и са аустријске стране велики интерес за то.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here