Mesto za reklamu
  1. 01. 2021.

Од поноћи је у Хрватској Дан жалости у знак сећања на жртве земљотреса који је погодио ту земљу.

Хрватска Влада је на седници у среду прогласила 2. јануар Даном жалости у Хрватској и отворила рачун за помоћ страдалима.

Дан жалости означава се обвезним истицањем заставе Републике Хрватске на пола копља на свим државним и локалним институцијама, као и на зградама у којима је седиште или се обавља делатност правних особа, односно у којима физичке особе обављају самосталну делатност, јавља портал Индекс.

На Дан жалости не могу се одржавати забавне приредбе.

Правне особе које обављају телевизијску и радијску делатност своје програме према закону морају прилагодити обележавању Дана жалости, тако што ће емитовати програме који по својој нарави одговарају обележавању тог дана.

У потресу јачине 6,2 степена по Рихтеровој скали који је у уторак најјаче погодио подручје Петриње погинуло је седам особа, а више од 20 је повређено.

Материјална штета је огромна, а обнова ће трајати годинама. Порушен је практично цели центар Петриња, а нека околна села готово да више и не постоје, наводи Индекс.

У земљотресу у Хрватској оштећено преко 2.000 објеката

У разорном потресу у Сисачко-мославачкој жупанији, према досадашњим проценама, оштећено је више од 2.000 објеката, обављено је 1.000 прегледа, а предато више од 5.000 захтева, преноси Хина.

На подручју Сисачко-мославачке жупаније тренутно је више од 1.500 припадника служби цивилне заштите из целе Хрватске.

“На терену је хрватска грађевинска оператива, а статичари и грађевинци обилазе терен, прво јавне објекте који се морају ставити у функцију”, навела је Управа цивилне заштите на Твитеру.

Спасли више од 30 људи, тројица ватрогасаца повређена

Ватрогасци из скоро целе Хрватске, који већ пети дан са ватрогасцима из Сисачко-мославачке жупаније у Петрињи, Глини, Сиску и околним насељима уклањају рушевине спасили су више од 30 људи, а тројица ватрогасаца су повређена, саопштила је данас Хрватска ватрогасна заједница.

У интервенцијама спашавања људи из рушевина где су ватрогасци користили псе трагаче, спашено је и извучено више од 30 људи испод рушевина.

Интервенције су укључивале претраживање простора, уклањање опасних делова грађевина, уклањање димњака, прекривање кровова, чишћење колника, означавање опасних места, превоз и достава потрепштина, воде и осталог нужно потребног, преноси Хина.

У интервенцијама је на целокупном подручју свакодневно учествовало више од 800 ватрогасаца, 220 ватрогасних возила и 11 паса трагача.

Главни ватрогасни командант Славко Туцаковић истакао је и да је велики број интервенција забележен у суседним жупанијама, поготово на подручју Града Загреба.

У Хрватској ватрогасној заједници истичу да дојаве о оштећеним објектима пристижу стално.

Јавља се проблем јер грађани зову ватрогасце за интервенције које нису примарно ватрогасне природе.

Ватрогасне линије,193, су закрчене, па постоји опасност да информације о правој угрожености не стигну на време до ватрогасаца.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here