Mesto za reklamu
  1. 05. 2019.

После јучерашњег упада специјалних јединца косовске полиције, ситуација на северу Косова и Метохије је мирна, али и даље постоји извесна напетост. За данас у подне заказан је протест у центру Косовске Митровице.

Специјалне јединице ЊСО (некадашње РОСУ) упале су у уторак ујутру на територију све четири општине са српском већином на северу Косова и Метохије. Ухапшено је 11 полицајаца српске националности и девет цивила из Зубиног Потока.

Приведена су и два службеника Унмика, од којих је један, руски држављанин, пуштен и збринут у КБЦ Косовска Митровица.

У истој здравственој установи збринуто је више повређених из Зубиног Потока, на којима су специјалци применили прекомерну силу. Међу њима је био и Развигор Цветић (1953), глувонема особа, који је повређен када је кренуо у продавницу. Он је такође задобио тешке повреде главе и лица тако што је, како је навео др Златан Елек, шутиран чизмама у пределу носа и десне орбиталне регије, ударан кундаком, а у пределу леђа шутиран чизмама од стране РОСУ специјалаца.

После пет сати полиција се повукла, а приштинске власти су акцију правдале борбом против корупције и криминала.

Председник Србије Александар Вучић је наредио стављање свих јединица Војске и полиције Србије у стање пуне борбене готовости.

Западне силе су оцениле да је реч о прекорачењу мера.

Последице упада косовских специјалаца

Представници Срба са севера и Канцеларије за Косово и Метохију истакли су синоћ да ни последња брутална акција Приштине неће отерати Србе из Покрајине и пренели поруку да ће их Србија заштитити.

Градоначелник северног дела Косовске Митровице Горан Ракић рекао је да, осим терора који спроводе Албанци, боле и “пуцњи у леђа” који долазе од појединих српских опозиционих лидера.

Ракић је позвао градјане све четири општине на северу Космета да што масовније дођу на миран протест, данас у подне у центар Косовске Митровице, одакле ће, како каже, сви заједно послати поруку “да се нисмо уплашили, да нећемо отићи, јер одавде нема назад”.

„Српска стварност“ / Агенције /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here