Mesto za reklamu
  1. 06. 2019.

Известилац Европског парламента за БиХ Кристијан Дан Преда изјавио је да се у БиХ мора окончати процес формирања власти, јер би се наредни кораци у процесу интеграција у ЕУ могли одгодити.

– Нико не побеђује из ове ситуације. О НАТО и Годишњем националном програму, као и о сваком другом питању које је потенцијално повезано са формирањем власти, политички лидери би требало да постигну компромис – рекао је Преда за “Аваз”.

Говорећи о мишљењу Европске комисије о апликацији за кандидатски статус БиХ, које је пред Европским парламентом представио комесар за проширење Јоханес Хан, Преда каже да је пред БиХ много посла који би, у најбољем случају, требало да буде брзо урађен.

Преда је истакао да нема рокова, али да ће добијање статуса кандидата зависити од тога, што се може учинити уз озбиљност, одговорност, политичку вољу, али сматра да је право питање да ли су власти у БиХ спремне да то учине. Он је појаснио да је 14 приоритета, које је Хан навео као кључне ако БиХ жели кандидатски статус, везано уз основне политике ЕУ и да ће њихово испуњавање бити од кључне важности.

– Када је ријеч о демократији, фукционисању институција, уставном и изборном оквиру, стању у правосуђу, људским правима, корупцији… грађани сигурно виде да постоје недостаци у поређењу са ЕУ – навео је Преда.

Он је изразио наду да ће нови сазив Европског парламента наставити да подржава европску интеграцију западног Балкана, као и да ће ту бити настављен позитиван тренд снажнијег ангажмана нове Европске комисије.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here