Mesto za reklamu

22.04.2021.

Поводом Дана сећања на жртве Холокауста, геноцида и других жртава фашизма у Другом светском рату на Споменик жртвама геноцида у комплексу некадашњег нацистичког логора смрти “Старо сајмиште” на Новом Београду положени су венци.

Венце на споменик у име председника Србије положила је Сузана Пауновић, генерални секретар председника, а у име Града Београда градоначелник Зоран Радојичић.

Венце су положили и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић, преживели заточеници логора смрти, чланови породица пострадалих, представници Савеза Јеврејских општина Србије, Савета Ромске националне мањине, дипломатског кора, удружења и грађани.

Дан сећања на жртве геноцида обележава се у знак сећања на 22. април 1945. године и пробој групе заробљеника усташког логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина у НДХ.

Концентрациони логор “Јасеновац” једно је од највецих стратишта у Другом светском рату. Од 1941. до 1945. године у том логору убијено је стотине хиљада цивила, највећим делом Срба, као и Јевреја и Рома укљуцујуци и десетине хиљада деце (логор у Јастребарском).

Осим логора смрти у Јасеновцу-Доња Градина, логор је обухватао више локалитета на територији данашње Хрватске и Босне и Херцеговине.

Најзлогласнији нацистички логор на територији окупиране Србије био је на Старом Сајмишту чији су заточеници, углавном Срби, Јевреји и Роми, масовно убијани од 1941. до 1944. године.

“У Јасеновцу до 22. априла 1945. године, када је дошло до пробоја остало свега 1.220 логораша. Од преосталих 1.073, пробој је изврšило 600, када су схватили да их чека сигурна смрт. Истог дана, пробој је извршило и 147 заточеника у Кожари. Из Циглане пробој је прживело 118, а из Кожаре 11 логораша. Усташе су прво пришле ликвидацији женског логора. Последња група од 80-ак жена убијена је дан раније”, наводи Савез Срба у региону.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here