Mesto za reklamu
  1. 01. 2020.

Низом манифестација обележава се 9. јануар – Дан Републике Српске. Додељена одликовања заслужним институцијама и појединцима. У Бањалуци, патријарх Иринеј служио је литургију у Храму Христа Спаситеља. На Тргу Крајине је одржан дефиле, а у дворани Борик свечана академија. Обележавању Дана РС присуствoвала је премијерка Србије Ана Брнабић.

У Палати Републике Српске одржана је свечаност поводом доделе одликовања заслужним институцијама и појединцима. Одликовања је уручила председница Српске Жељка Цвијановић.

Орден заставе РС са златним венцем додељен је министру одбране Србије Александру Вулину

За рад и заслуге у међународној сарадњи и учвршћењу мира, личне резултате и достигнућа, као и за допринос у развоју свеукупних односа између Републике Србије и Републике Српске, председница је одликовала министра одбране Републике Србије Александра Вулина.

Он је том приликом поручио да орден није додељен само њему, већ и Србији.

„Ово признање додијељено је Србији, коју води њен председник Александар Вучић. Србији која не оклева да помогне Српској у сваком моменту“, рекао је Вулин.

„Бићемо уједињени и нико нас неће усмеравати једне против других“, додао је Вулин.

Одликовано је и народно позориште Републике Српске, као и генерали конзул Републике Србије у Бањалуци Владимир Николић.

Претходно је у Храму Христа Спаситеља у Бањалуци одржава свечана литургија коју је служио патријарх српски Иринеј.

Светој архијерејској литургији присуствовали су и  министар одбране Србије Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић, и представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Свечана академија поводом Дана Републике Српске одржана је у дворани Борик у Бањалуци.

Присуствоали су председница Републике Српске Жељка Цвијановић, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, премијерка Србије Ана Брнабић и патријарх српски Иринеј.

Свечаност у Борику својим говором отворио је прослављени српски глумац Милош Биковић.

Председница Владе Србије Ана Брнабић честитала је Српској 28. рођендан и истакла да Србија као матица има обавезу да води рачуна о српском народу где год он живео.

“Зато волим да кажем да је нама један од приоритета да не будемо трава у којој ће се слонови борити. Тих слонова је све више, па трава увек настрада”, рекла је Брнабићева.

Претходно је на бањалучком тргу одржан свечани дефиле, четврту годину за редом, под мотом „За сва времена“.  Догађај је пратио велики број грађана.

Главном улицом продефиловало је око 2.400 припадника полиције у ешалонима, и цивилног сектора.

Параду је отворио први ешалон. Чинили су га студенти Републике Српске који су носили заставу Републике. Уследили су ешалони цивилног сектора и ешалони МУП-а.

Дефилеу су присуствовали председница Републике Жељка Цвијановић, председник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, и премијерка Србије Ана Брнабић.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић је поручила да је оно што мисли и жели Српској саткано у слогану обележавања Дана РС – “За сва времена” и додала да је велика љубав према Републици Српској нешто што никад неће нестати.

“Данашњи дан је дан нашег окупљања, дан када славимо слободу”, поручила је председница Српске.

Милорад Додик је поручио да је “ово наш дан, дан који прослављамо 28. пут”.

Истакао је да је Српска стварана у миру и одбрањена у рату, и да су данас сви Срби поносни на своју Републику.

“Нема слободе за српски народ без државе. Срби имају две државе – Србију и Републику Српску”, нагласио је Додик и додао да су Срби одувек били слободарски народ који је и другима доносио слободу.

 „Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here