Mesto za reklamu

14 01. 2020

Црногорски шеф дипломатије Срђан Дармановић оцењује могућност за дијалог између цногорске државе и Српске православне цркве о приени Закона о слободи вјероисповијести, који је изазвао тензије у земљи, пренела је агенција Мина.

Дармановић је у интервјуу тој агенцији истакао да је најважније сачувати мир и стабилност у Црној Гори, наводећи да нема бојазни да ће бити било каквог атака на право својине, али и да је пропаганда из различитих политичких структура из Србије у великој мери допринела дестабилизацији ситуације.

Према његовој оцени, након првих охрабрујућих изјава председника Србије Александра Вучића, уследила је “невиђена пропаганда из разних делова српске политичке структуре” која је, како је рекао, достогла врхунац још од времена Милошевићевих ратова и референдума 2006”.

Он је поновио оцјене црногорских власти да су у ту пропаганду били укључени највиши државни функционери Србије, те да је реакција државних органа те земље на покушај паљења црногорске заставе на амбасади Црне Горе у Београду била “врло млака, да не кажем неадекватна”.

“Нема револуционарног одузимања имовине ни од кога. Закон је регулисао да се оно што је културно благо Црне Горе врати у државне руке, а употреба те својине није доведена у питање”, рекао је Дармановић и додао да је тако у већини земаља Европе, наводећи да је Нотр Дам власништво Француске, а храмови у Србији власништво те земље, те да нико не доводи у питање ко ће бити корисник.

“Постоји простор за дијалог између државе и СПЦ око темељног уговора или других могућности којима се може обезбедити међусобно поверење”, истакао је Дармановић и додао да држава неће да гради школе и болнице уместо цркава, већ ће оне служити верницима и верским заједницама.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here