Mesto za reklamu
  1. 11. 2019.

Министар спољних послова Ивица Дачић каже да Србија кампањом повлачења признања не ради против тзв. Косова, већ да жели да натера Приштину да се направи неки компромис.

“Они неће компромис, кажу нас је признало 116 земаља. ‘Ајде сада да видимо колико их је признало? Беџет Пацоли ми се жалио да сам уништио његову каријеру и питао ме зашто радим све то око признања. Ми не радимо против Косова, већ да их натерамо да направимо неки компромис”, рекао је Дачић за ТВ Хепи.

Наводи да је недавно био у посети земљама Пацифика и да са већином њих Србија није имала успостављене дипломатске односе.

Са државом Науру у септембру су успостављени дипломатски односи, а и даље не постоје са државама као што су Самоа у Вануату.

“Не могу да се начудим шта су радили ови пре нас. Ако немамо успостављене дипломатске односе, то значи да немате никакве контакте са том земљом, да за ту земљу не постојите. Они признају Косово, а не признају нас. Ми смо то дозволили. И није таква ситуација само на Пацифику”, нагласио је Дачић.

Додаје да се ради и са чланицама Унеска и Интерпола које нису државе, већ представљају територије, а који су гласали за улазак Косова у те организације, да се пребаце на “српску страну”.

Упитан да ли ће Малдиви повући признање, Дачић је подсетио да је у њиховом парламенту покренута афера да је Косово дало два милиона долара за признање министру спољних послова.

“Ако неко мисли да ћемо ми дати два милиона да повуку признање, то није начин на који ми разговарамо. Тај што је признао Косово се спрема да буде против кандидат постојећем председнику Малдива и ту су нам се интереси поклопили”, закључио је он.

«Српска стварност»

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here