Mesto za reklamu

01.05. 2019.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је данас да је изјава председавајућег Савета министара БиХ Дениса Звиздића да би промена граница значила отварање Пандорине кутије, бесмислена и смешна, наводећи да је Пандорина кутија отворена признањем Косова и да БиХ нико не пита како ће се то питање решити.

“Баш нас брига шта они мисле, ко њих пита како ће се решити питање Београда и Приштине, ко су они да о томе дају било какав став”, рекао је Дачић новинарима после полагања венца на гроб Димитрија Туцовића на београдском тргу Славија поводом 1. маја.

Он је оценио да они ни не треба да буду присутни када се разговара о КиМ, и подсетио да се Београд није мешао у то како ће се решити спор Атине и Скопља.

Дачић је додао да о решавању косовског питања треба да се разговара с великим силама.

”Они што хоће да буду велики, нека чекају, мислим да нису довољно велики да се о томе питају”, рекао је Дачић.

Министар је рекао и да је Пандорина кутија отворена када је призната независност Косова и да је Београд о томе говорио.

“Није то једини случај на свету где сада неко говори о Пандориној кутији. Сви говоре да је Косово био преседан, случај суи генерис и не важи на другом месту. Ако је тако, што одједном не може тај суи генерис да реши нека питања која не би била пример за неке друге”, упитао је Дачић.

Додао је и да је Звиздић председавајући Савета министара БиХ у техничком мандату и да је логичније да ту земљу представља Председништво БиХ, али и приметио да се из његове изјаве може закључити да БиХ није за признање Косова, а да се зна да је Бакир Изетбеговић за признање.

“Па што се чачкате? Какав је то начин, мислите да можете нас да ударате по глави колико хоћете, а да је важно да то не важи за вас? То су бесмислене и смешне изјаве”, поручио је Дачић.

Маркс опет актуелан

Председник СПС је оценио данас, на обележавању Празника рада – 1. маја, да смо и даље сведоци како и даље мора да се бори за оно што је Карл Маркс некад пропагирао – осам сати рада.

„Просто је невероватно да је толико година после Маркса актуелан његов програм и оно о чему је писао, рекао је Дачић.

Дачић је поручио да се социјалисти у Србији морају борити за бољи положај радничке класе, јер је “данас време у коме су идеје социјализма и радничког покрета и даље актуелне”.

Он је указао и да су идеје о социјалној равноправности и радничким правима из времена социјалистичке Југославије и Јосипа Броза Тита и данас реализоване и актуелне у законима неких држава чланица Европске уније.

Дачић је упозорио да се данас, нажалост, у Србији странке више не деле на идеолошким основама, јер многе од њих немају идеологију.

„Српска стварност“ / Агенције, ТВ Мост /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here