Mesto za reklamu
  1. 03. 2019.

Изјаве Федерике Могерини да ће Савет безбедности УН морати да верификује договор Београда и Приштине не значи да ће доћи до промене формата преговора, изјавио је шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

Ивица Дачић је додао да иначе преговора нема, а да Приштина своју платформу може да “окачи у ходнику парламента као зидне новине или интерно обавештење”.

Дачић је, на конференцији за новинаре са шефом шпанске дипломатије Жозепом Борелом, поводом изјаве високе представнице ЕУ, нагласио да је Србија одувек говорила да ће на крају морати било какав договор који буде евентуално постигнут на другом нивоу, да верификује ово извршно тело светске организације.

“То значи да би уопште дошло до верификације од стране Савета безбедности УН чланице морају да буду информисане и упознате. Са наше стране може само да радује упућивање предлога Савету безбедности УН, зато што Србија све своје пријатеље упознаје са током преговора и разговора”, објаснио је Дачић.

Указао је да, ако се има у виду донета платформа, она је само показатељ да представници Приштине не желе компромис и да је све оно што је урађено протеклих седам година “бадава”.

“Која корист од тога да се изнесе неки став у току дијалога, платформа се доноси ваљда на почетку. Они се сетили сада као да дијалог тек почиње. Мислили су да ће Србија да прихвати све оно што они траже, то је реакција на то да не иде све како планирају”, истакао је Дачић.

Такође, одбацио је и најаву косовског министра Беџета Пацолија да ће током ове године Приштину да призна 19 земаља речима: “Ајде да видимо и то чудо”.

Подсетио је да прошле године ниједна земља није признала Косово.

Поводом подношења захтева за чланство у Интерполу, Дачић је изразио уверење да ће то учинити и у Унеску.

“Шта треба да кажемо, да ћемо да вас пустимо? Не знам да ли мисле да ћемо о томе стварно разговарати”, поручио је Дачић.

“Међународна заједница приштинске власти третира као своје несташно чедо”

У свету, како је рекао, кажу “ма пустите их са том платформом, шта има везе што су донели”.

Дачић је критиковао међународну заједницу што приштинске власти третира као своје несташно чедо, чије несташлуке и инциденте стално правда.

“Донели су таксе – па добро, донели су одлуку о формирању војске – па неће то још за десет година. Донели су платформу – то ће олакшати укидање таксе”, правдања су према мишљењу Дачића приштинских потеза од стране међународне заједнице.

Поручио је да они на тај начин могу да се играју са неким другим, не са Србијом.

На питање шта Србија мисли да предузме због платформе, Дачић је узравио питањем шта да се предузме имајући у виду да то што су урадили нема никаквог значаја.

“Зашто би то имало значаја за дијалог. Што би се он водио ако Србија треба само да призна Косово”, рекао је Дачић.

Указао је да Србија има своју платформу, према којој Косово има аутономију у оквиру Србије и да је она давно донета, још за време Томислава Николића.

“То је платформа када хоћете да утврђујете своје почетне позиције и која су компромисна решења. Они неће компромис, хоће да узму све и још и више од тога”, додао је Дачић.

„Српска стварност“ / МСП /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here