Mesto za reklamu
  1. 09. 2019.

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић боравиће у Њујорку од 21. до 28. септембра, као члан делегације наше земље која ће учествовати на генералној дебати 74. заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

Дачић ће учествовати и иступати на догађајима који ће окупити бројне светске лидере, попут Самита о климатским променама који организује генерални секретар УН, министарског састанка Покрета несврстаних земаља у организацији Венецуеле и састанка на високом нивоу на тему „Глобални позив за заштиту верских слобода“ чији ће домаћин бити председник САД Доналд Трамп, са циљем представљања ставова Републике Србије у вези са кључним питањима од међународног значаја.

На маргинама генералне дебате биће одржан низ пратећих догађаја и састанака регионалних иницијатива, на којима је такође предвиђено учешће првог потпредседника Владе Србије.

Најзначајнији међу њима су министарски састанци Централно-европске иницијативе, Организације за црноморску економску сарадњу, Процеса сарадње у Југоисточној Европи, као и састанак који приређује висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини за лидере са Западног Балкана.

Учешће на генералној дебати и низу других пратећих скупова у Уједињеним нацијама биће прилика за реализацију бројних билатералних сусрета министра Дачића са високим званичницима држава чланица УН, који ће бити искоришћени за унапређење свеукупних билатералних односа и промоцију наших кључних спољнополитичких интереса, посебно у контексту питања Косова и Метохије.

Планирани су и сусрети са званичницима и представницима Уједињених нација, што ће бити прилика да се још једном истакне значај који Република Србија придаје овој највећој светској међународној организацији, посебно када је реч о заштити нашег територијалног интегритета и суверенитета, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here