Mesto za reklamu
  1. 12. 2019.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да се није уморио од посла шефа дипломатије и додао да то да ли ће остати на тој функцији каже зависи од странке која ће победити на предстојећим изборима и од предлога за формирање владајуће коалиције.

Дачић је у интервјуу за Вечерње новости истакао да је доста тога доброг урађено за протеклих седам година, колико је његова СПС у коалицији са СНС Александра Вучића и да је поносан на добре резултате за Србију.

Како је рекао, спреман је за наставак сарадње, без обзира на којој функцији.

Говорећи о дипломатским активностима, у оквиру којих је у 2019. години обилазио земље Кариба, Пацифика, Африке, Дачић је рекао да то нису туристичка путовања и да на њима нема времена за купање.

“То ме не занима, важне су ми друге ствари, да обновимо покидане везе са тим државама. То су напорна путовања, некад се мења и по неколико авиона, летови трају сатима, ту је и временска разлика”, рекао је Дачић.

Како је рекао, у свим земљама у којима је био, приређен му је срдачан дочек и организован богат програм.

“У Коморима су се фрапирали што сам уопште дошао, јер већину тих држава ретко посећују европски политичари. У Сомалији сам био први званичник за не знам колико година који је преноћио у тој земљи”, рекао је Дачић.

Он је објаснио да Србија није имала успостављене односе са многим земљама од којих је већина признала Косово, попут 15 држава у пацифичком региону, што су значајни гласови у УН.

“Зато је мој одлазак у те земље био потребан и свако ко убудуће буде радио посао шефа дипломатије то мора да настави, да редовно обилази наше пријатеље”, рекао је Дачић и додао и да се током путовања суочавао са великим опструкцијама западних земаља, нарочито САД.

Дачић је казао и да је током недавног скупа у Дохи имао прилику да поразговара са ћерком америчког председника Доналда Трампа Иванком, којој је рекао да јој је отац веома популаран у Србији и да би волели да га угостимо.

Током своје каријере шефа српске дипломатије, Дачић је прешао 1,4 милиона километара, 35 пута је облетео планету и био у 97 земаља.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here