Mesto za reklamu
  1. 12.2018.

Ивица Дачић поново је изабран за председника Социјалистичке партије Србије на десетом јубиларном Конгресу те странке. Дачић је на Конгресу у Центру “Сава” четврти пут изабран за председника СПС-а. Поред председника, на Конгресу је изабран и нови Главни одбор странке.

“Ако ме бирате, онда морате и да ме слушате”

Председник СПС-а је поручио да социјалисти нису нестали, већ да, напротив, стоје постојано на жалост непријатеља.

Дачић је, на отварању Конгреса, поручио делегатима да га бирају, не због његових политичких амбиција, које је, каже, остварио, већ ако мисле да им је потребан и ако је користан за партију. “Ако ме бирате, онда морате и да ме слушате”, рекао је Дачић социјалистима.

Оценио је да владајућој коалицији не прети никаква опозиција, јер, како каже, “не можете се освртати на сваког комарца који вас уједе”. “Највећи проблем јесу мангупи у нашим редовима. То морамо да елиминишемо, да би партија била боља”, рекао је Дачић.

Ивица Дачић је, у говору којим је отворио десети Конгрес, поручио да “чврсто стојимо на томе да Србија не може бити понижена и може прихватити само праведни компромис”.

Нема те силе која ће Србију натерати да по цену губитка националних и државних интереса уђе у ЕУ, а да губи Косово, рекао је Дачић.

“То је неупоредиво. Некада се говорило о нечасним понудама, а сада би било логичније да понуде да не уђемо у ЕУ, а да изгубимо Косово, с обзиром на однос ЕУ према Србији. Међутим, ми смо за европски пут Србије”, напоменуо је лидер СПС-а.

Упитао је шта ће бити следеће после такси, формирања војске, и нагласио да се Србија бори за КиМ и за све Србе који тамо живе, а у томе, истакао је Дачић, има само себе.

“Морамо бити свесни тога. Србија је сопственим трудом успела да преокрене читав процес око КиМ, који је водио ка цементирању независности и укључењу Косова у међународне организације. Тај тренд је заустављен.”, подсетио је лидер СПС-а.

Република Српска је данас можда чак и већи државни и национални интерес од Косова, али, Србија, без дилеме, никада неће признати Косово, поручио је председник СПС-а.

Дачић је истакао да су два важна документа потписана у време власти СПС-а – Резолуција СБ УН 1244, као једини међународни правни документ који гарантује суверенитет и територијални интегритет Србије, и Дејтонски споразум, који је установио Републику Српску.

Оценио је да је то највеће достигнуће српског народа у 20. веку.

“Пошто је Србија била гарант Дејтонског споразума, велика подршка и само то – Србија ће увек бити уз РС. Она је данас можда чак и већи државни и национални интерес од Косова”, рекао је Дачић.

Међутим, указао је, Србија никада неће признати понижење и једнострано проглашену независност Косова, што је принципијелно и чврсто опредељење.

Вучић: Пустите приче, максимално решење за КиМ није могуће

Председник Србије и лидер Српске напредне странке Александар Вучић изјавио је да смо ми Срби задовољни само ако добијемо максимално, па и по питању Косова и Метохије, али, истакао је, то неће бити могуће, ма ко владао.

Истакао је да је захвалан СПС-у што су вредно радили и заједно са СНС-ом радили на томе да позиција Србије буде нешто чвршћа, јача, да можемо за више да се боримо и више да изборимо за српски народ и на КиМ.

Подсетио је да је он пре неколико година био за коалицију са социјалистима, иако СНС-у и СПС-у математички није био потребан, али да политика никада није математика и да је знао да без њих не могу и не смеју да иду политичке промене.

Конгрес социјалиста у Центру “Сава”

Кинески амбасадор подржао Дачића                       

Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг подржао је, у обраћању на изборном Конгресу, избор Ивице Дачиће за председника СПС-а.

“Пошто је мој пријатељ прихватио кандидатуру, а имајући у виду колико је допринео очувању суверенитета и интегритета Србије, молим вас да уместо мене гласате за њега, пошто ми није дао право да заокружим његово име”, рекао је Ли.

Прочитао је и телеграм из Кине у којем се наводи да је Комунистичка партија те земље спремна да са СПС-ом продуби сарадњу.

“Пре 40 година, када је Кина почела да се отвара према свету, ја сам као студент први пут дошао у Београд. За 10 дана ми истиче мандат и одлазим са позиције амбасадора. Србија и Београд су ме школовали. Као амбасадору сте ми пружали огромну подршку како би што боље обављао ову функцију и зато волим Србију”, рекао је Ли.

Присутнима на Конгресу се обратио и председник СВМ-а Иштван Пастор који је оценио да Србија може да послужи као пример, не само у региону, већ и Европи када је реч о решењима у уређењу односа већине према мањинама.

Пастор је истакао да су значајну улогу у томе имали социјалисти и њихов председник Ивица Дачић и као министар унутрашњих и као министар спољних послова.

Председник Јединствене Србије Драган Марковић је изјавио да коалиција СПС-а и ЈС-а заједно са СНС-ом даје добре резултате.

Ципрас: Подршка Србији у решавању националних питања

Грчки премијер Алексис Ципрас је поручио да две земље деле велики део историје пошто су се заједно бориле против нацизма и фашизма и да Грчка и сада подржава нашу земљу у решавању свих националних питања.

“Велико ми је задовољство што сам у Србији и Београду и као представник прве партије политичке левице која је дошла на власт у Грчкој. Сваки пут када сам у Србији осећам врло пријатељску климу, као да сам код куће”, рекао је Ципрас.

Грчки премијер Алексис Ципрас

Када је реч о социјализму, Ципрас је рекао да ниједна борба није била узалудна када је реч о великим принципима.

Додик: Подршка Србије никад боља и конкретнија

Председник СНСД-а и председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је да је Република Српска захвална Србији за подршку која је најконкретнија и најбоља од када постоји РС и захвалио председнику Србије Александру Вучићу што је то тако.

Србија је жртвовала у неким временима своју стабилност, давала подршку све време и битно утицала да се формира РС, подсетио је Додик на Конгресу СПС-а.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here