Mesto za reklamu
  1. 04. 2021.

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је данас да је потребно још једном отворити јавну расправу о промени Устава, истичући да је реч искључиво о промени која се тиче независности правосуђа.

Приче да ће се мењати преамбула о Косову су – празне приче, истакао је Дачић гостујући на ТВ Пинк.

Он је навео да скупштински одбор није усвојио предлог за промену Устава, већ донео одлуку да је, пре него што буде усвајање, потребно да се обави још један круг консултација имајући у виду различите ставове и потребу да се око тога формира шири друштвени консензус, колико год је то могуће.

Дачић је прецизирао да се гласало о предлогу председнице Одбора за уставна питања и законодавство Јелене Жарић Ковачевић која ће, додао је, организовати расправу са Друштвом судија, Удружењем тужилаца и другима актерима којих се та тема тиче.

“Потребна је јавна расправа да се још једном види да ли је то оно што се заиста хоће”, рекао је Дачић и додао да та расправа не треба да траје превише дуго.

Навео је да су се појавиле различите приче по којима испада да ова Народна скупштина хоће “силом или на превару да прогура неке промене Устава” и истакао да је реч искључиво о промени Устава која се тиче независности правосуђа, односно о томе како се бирају судије и тужиоци.

Сутра почињу консултације са европарламентарцима

Председник Народне скупштине Ивица Дачић најавио је да сутра почињу прве консултације европских парламентараца са посланичким групама странака које се налазе у парламенту, да ће се ти разговори одржавати онлајн и трајати до 22. априла.

“Након тога, они ће да разговарају са ванпарламентарним странкама, а 7. маја ће да ми се јаве и известе ме шта су разговарали”, рекао је Дачић гостујући на Пинку.

Он је додао да међустраначки дијалог неће почети пре јуна.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here