Mesto za reklamu

29.07.2020.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је лаж да је Приштина спречила две земље да повуку признање самопроглашене независности Косова. Београд такође није упознат с тим да ће у четвртак у Бриселу делегацијама Приштине и Београда бити уручен нацрт свеобухватног споразума – истиче Дачић.

Коментаришући изјаву министарке спољних послова привремених приштинских институција Мељизе Харадинај Стубле да је Приштина успела да спречи две земље са подручја Пацифика да повуку признање такозваног Косова, Дачић је гостујући на РТС-у рекао да „они не могу више ништа да ураде“.

„Али тачно је да су неке велике земље инсистирале на томе да ми то обуставимо“, навео је шеф српске дипломатије.

На питање да ли је Србија обуставила акцију за повлачење признања Косова, Дачић је рекао да није зауставила, већ да ја суздржана око тога.

Дачић је коментарисао и наводни ултимативни документ који ће ЕУ уручити представницима Србије у коме се тражи признавање Косова као самосталне државе.

Београд није упознат с тим да ће у четвртак у Бриселу делегацијама Приштине и Београда бити уручен нацрт свеобухватног споразума, казао је министар спољних послова Ивица Дачић и додаје да је уверен да ће, уколико буде таквог предлога, председник Александар Вучић одговорити у складу са државним и националним интересима.

Министар Дачић је говорио и о могућностима путовања наших људи у земље Европске уније и ограничења која су уведена.

Амбасадори земља чланица Европске уније на састанку у Бриселу разматраће листу земаља за које је могуће препоручити укидање рестрикције за путовања у Шенгену. Та листа је формирана 1. јула, а ревидира се сваке две недеље на основу последњих епидемиолошких података.

Иако се Србија нашла међу 15 земља за које је од 1. јула било препоручено укидање рестрикција на путовања у ЕУ, већ 15. јула Савет ЕУ донео је одлуку о скидању Србије са те листе због погоршања епидемиолошке ситуације у земљи.

У светлу последњих података из Србије, не очекује се да ће земље чланице ЕУ данас вратити Србију на листу и омогућити грађанима Србије да без преке потребе путују у ЕУ бар до средине августа.

Министар спољних послова Дачић је потврдио да је сигурно да ЕУ неће вратити Србију на листу безбедних земаља због епидемиолошке ситуације која се још није поправила.

„Епидемиолошка ситуација није таква да ће некога враћати на ту листу за слободан улазак, него ће, напротив, још неке земље скинути са те листе”, рекао је Дачић.

Када је реч о Грчкој, Дачић је објаснио да ЕУ даје препоруке, а државе чланице саме о томе одлучују.

„Грци би волели да се то деси, али за сада је епидемиолошка ситуација таква да се не могу брзо очекивати такве вести“, навео је Дачић за РТС.

„Српска стварност“

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here