Mesto za reklamu

Министар спољних послова Ивица Дачић каже за РТС да Приштина својим потезима и одлукама минира дијалог са Београдом и да је то њихова тактика. Не бих рекао да су то дечје игре, то су подле игре које опасно прете целом овом региону. Тактика Приштине је да се ситуација “заоштри”, како би се изнудила нека одлука, попут визне либерализације са ЕУ истакао је Дачић.

  1. 11. 2018.

“Они рачунају да тргују с тим. То су подле игре које опасно прете целом овом региону. Као што је (председник Србије Александар) Вучић рекао, имамо низ инцидената који се дешавају увек по правилу уочи одржавања дијалога”, приметио је Дачић.

Упитан да ли је реално очекиварти да се до маја идуће године, до истека мандата Европске комисије и комесарке Федерике Могерини, постигне свеобухватни правно обавезујући споразум, он је оценио да се, ако се иде овим путем, неће стићи ни до прве тачке, јер то што Приштина ради је минирање дијалога.

“Прво нису реализовали оно што су потписали приликом Бриселског споразума, а то је био предуслов за разне друге механизме који су били потребни да се формирају на КИМ, укључујући енергетски споразум. Они сада то питање везују за неке нове пакете, типа ако нас примите у УН, ми ћемо да формирамо Заједницу српских општина (ЗСО). Од тога нема ништа. Они рачунају да је Србија слаба и да ће она да поклекне под ултиматумуима да би имала одредјену перспективу на европском путу који је за нас веома важан”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, за Београд је пре свега важно да се на правилан начин додје дио трајног решења за КиМ, јер је то важно за стабилност и мир читавог региона.

Шеф српске дипломатије је истакао и да сваки споразум који није праведан не гарантује дугорочни мир, и да је зато Србија чврста у својим ставовима. Како је рекао, Приштина се жали да Србија не прихвата да Косово буде чланица медјународних организација, и подсетио да медјународне организације по свом статуту у своје чланство примају државе, а да самоуправне територије које нису државе могу да то постану само уз сагласност држава у чијем су оквиру.

“Косово од нас није тражило никакву сагласност. Они немају статутарно право да буду чланице тих организација. и онда се покушава да се на силу Косово представи као држава”, рекао је Дачић и додао да Косово хоће да удје у Интерпол да би се рекло да је признато као држава.

Он је додао да се Србија суочава с великим притисцима и лобирањима, да је Приштина званично одвојила новац за лобирање, за оне који гласају за пријем Косова, велике западне и неке исламске земље послале су дописе другим земљама да Косово постане чланица Интерпола.

“Не желимо да унапред говорим шта ће бити. Ми ћемо се борити, учинићемо све не зато што смо ми против Косова, већ зато што се не може више дозволити да једнострани потези постану правило. Све што они раде, то су једнострани акти, као и ова одлука о увођењу пореза (на увоз из Србије). Они хоће да буду део међународне заједнице а не поштују споразум Цефта који су потписали, рекао је српски министар.

Приштина хоће визну либерализацију са ЕУ, рекао је Дачић и указао на цинизам неких западних земаља које хоће Косово у Интерполу, а неће да им дају визну либерализацију. Он је казао да Косово већ сарађује са Интерполом преко Унмика и додао да то што је неко билатерално признао Косово, то је његова билатерална ствар.

“Косово ће бити признато као држава када буде чланица Уједињених нација, то сви треба да поштују, а то се неће никад десити”, рекао је Дачић и додао да сви морају да схвате да без договора с Београдом нема трајног решења. “Они не могу да буду чланови међународних организација. До год они позивају земље да признају Косово, ми ћемо позивати земље да не признају Косово и да повлаче признање”, рекао је Дачић.

Према његовим речима, судбина дијалога није добра, ако се не притисне Приштина на дијалог. “Ако неко мисли да ће паметнији да попушта, изгледа да треба да буде онај који је више глуп. Ми не можемо даље да попуштамо”, рекао је Дачић. Он је приметио и да ЗСО више нико и не спомиње и подсетио да је 230.000 Срба протерано са Косова 1999. године.

„Српска стварност“ / РТС /

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here